I morgon huggs radiohuseken ner

Protesterna räckte inte. I morgon sågas den så kallade radiohuseken i Stockholm ner. Trafikkontoret i Stockholm fattade beslutet i dag. Ekollon från den gamla eken har dock sparats och väntar på utplantering.

Ekollon har tagits från den gamla eken. Foto: Photos.com

Den stora eken utanför radio- och tv-huset på Oxenstiernsgatan på Östermalm, den i folkmun kallade radiohuseken, skulle ha sågats ner den 24 oktober. Trafikkontoret ville såga ner eken eftersom den ansågs för angripen av svamp och riskerade att kollapsa. Efter massiva protester beslöt man dock att skjuta upp beslutet och undersöka eken noggrannare.

Sämre än man trott
Enligt Trafikkontoret har eken, som beräknas vara mellan 300 och 400 år gammal, stora rötskador, vilket gör att den kan kollapsa. Risken att grenar faller ner i gatan är stor. Ekens krona har stabiliserats flera gånger genom beskärning och hålls numera ihop med hjälp av ett spännband och åtgärderna räcker helt enkelt inte till längre. I går framkom att den nya undersökningen, där man bland annat tittat noggrannare på rötterna, visade att trädet var i ännu sämre skick än man först trott.
150 cm högt
Men även när den stora eken är borta finns dess arv kvar. Ett företag i Stockholm har fått ansvar för planteringen av den lilla ekplanta som är sprungen ur radiohuseken.
– Av de ekollon från eken som drivits upp under några år är detta skott det mest livskraftiga. Det är i dag 150 cm högt. Vi sköter nu om det i avvaktan på utplantering, säger Karin Ringholm, distriktschef för Green Landscaping i Stockholm.

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 17 november 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste