Helnöjd med helautomatik

Kenneth Thorsson är en av de första skogsägarna i landet som investerat i den helautomatiska vedprocessorn Sami Autochopper. I slutet av sommaren levererades den hem till gården i Hakestad utanför Ullared. Hittills har han hunnit köra 30-40 kubikmeter och än så länge är han mycket imponerad.

Kenneth Thorsson är mycket nöjd med sin Sami Autochopper. Foto: Micael Goth
– Den är väldigt välbyggd och kapaciteten är helt oslagbar, man fattar det nästan inte, säger han.
– Kör man stockar på 35-40 centimeter så går de bara rätt igenom.
Han har lite funderingar kring att i framtiden göra vedklyvningen till en affärsverksamhet och klyva åt andra i bygden. Men främst har han gjort investeringen för att som tidigare slippa stå med det gamla systemet med motorsåg och vedklyv.
– Jag och min son hugger 60 kubik­meter varje år och har tröttnat på det.
– Nu blir det något helt annat, ­säger han och låter nästan som han längtar tills de ska dra igång igen i ­januari.
Som han ser det är den stora fördelen med maskinen att bilan centrerar stocken hela tiden så bitarna blir lika stora, en egenskap som han och sonen Urban letat efter. De kopplar vedmaskinen till traktorn och har ett lyftbord som extrautrustning. Så länge det är torrt ute tycker han att klyvningen flyter på bra.
– När det regnar mycket och är blött så fastnar det mer.
Sorterar veden
På skogsforum på internet går att läsa att den helautomatiska vedmaskinen fått ett varierat mottagande i Finland där användare anser att den visserligen är lätt­använd och bekymmerslös, så länge den fungerar, men att det till exempel
Sami Autochopper både kapar och klyver samtidigt. Yxan centreras så att alla bitar blir lika stora. Genom att använda olika klyvyxor får man vedträn som passar för olika syften.
varit problem med elektro­niken i vissa maskiner och att kapaciteten varit lägre än ut­lovat. Men det är inget som Kenneth Thorsson märkt av.
– Det kan inte gå fortare, man ska hinna med också.
Även om Sami Autochopper går per automatik, måste användaren se till att maskinen har tillräckligt med virke, vara med och övervaka arbetet och knappa in vedträdets längd i datorn, berättar han.
– Man får också lägga ner lite jobb på sortering innan klyvningen och köra ved med liknande grovlek för att kapaciteten inte ska sänkas.
Eftersom han haft maskinen så kort tid har han svårt att uttala sig om eventuella nackdelar.
Pratar finska
Det skulle i så fall vara att maskinens dator pratar finska med honom, ­något som försäljaren lovat ska åtgärdas och programmeras om till svenska, och att maskinen leve­rerades betydligt senare än utlovat. Att det ibland hänger sig eller krånglar med smådelar menar han är ­sådant man får räkna med och som han tror att man lär sig att lösa efterhand. Och ­priset, som på den svenska marknaden ligger på en dryga tvåhundratusen ­kronor, överlåter han åt var och en att bedöma.
– Det är flera som har ringt och ­frågat om maskinen, men som ­tycker att det är för dyrt. Och det är klart att det kan vara dyra pengar om man räknar på det, men för mig handlar det mindre om ekonomi och mer om hur man värdesätter sin fritid, att ha en bra arbetsplats och att njuta av ­livet den stund man lever.

Se filmklipp med maskinen i arbete här

Läs även Trenden går mot automatiserade vedmaskiner

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades lördag den 15 oktober 2011

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste