Ta ett snack med skogens konung

Med hjälp av älgens egna lockläten kan du få riktiga naturupplevelser i din skog, oavsett om du jagar med bössa eller kamera. Mikael Suorra som erbjuder älglock för rörelsehindrade och andra som vill uppleva känslan av att få kontakt med skogens konung ger tips och inspiration.

Mikael Suorra använder bara sin egen röst och en specialtillverkad tratt när han lockar älg. En plåtburk med läderrem som man fuktar och drar med tummen på, eller färdiga lockapparater fungerar också. Foto: Anna Bergström

 

– Det jag fascineras mest av med lock är upplevelsen av samspelet mellan den som lockar och djuret som svarar, säger Mikael Suorra.
Redan som barn fick han följa med sin pappa ut och locka järpe. Mikael Suorra har också lockat räv och orre med bra resultat. Trots att han är en hängiven jägare medger han att han ibland har hållit inne skott för att bevara naturupplevelsen.
– Många gånger förstörs upplevelsen i samma sekund som man avlossar skottet, menar han.

Egen teknik

– Jag började med älglock som femtonåring 1984. Jag och en kompis satt och brölade till lockgurun Gunnar Sundhs kassettband ”Locka älg” när det kom ut. Första gången jag lockade in en älg på riktigt var jag frälst.
De äldre jaktkamraterna avfärdade ungdomarnas nymodiga idéer om älglock. Men när Mikael Suorras kompis Ingvar Jonsson sköt en stor älgtjur med över 20 taggar på lock satte gubbarna skrattet i halsen.
Med åren har Mikael Suorra utvecklat en egen lockteknik och skjutit många älgar på lock. Nu för tiden rings han även in till jaktlag som vill ha lite extra hjälp att hitta älgarna.
- Det är väldigt roligt när jägare som har jagat hela sitt liv blir helt fascinerade av det man gör och säger att det är bland det häftigaste de har varit med om i jaktsammanhang, säger Mikael Suorra.

Mikael Suorra har alltid varit jaktintresserad. Lockjakten har givit honom många naturupplevelser, en känsla som han nu vill dela med sig av till andra, framförallt rörelsehindrade. Foto: Anna Bergström

 

Olika läten

– Det vanligaste och enklaste lätet att locka med är älgens kontaktläte. Med det kan man även stoppa en skenande älg, förklarar Mikael Suorra.
Han har också upplevt att hans älglock har lockat fram björn.
– Men björnen är ett rovdjur och söker sig oftast ner i vind, så den känner snabbt vittringen av människa. Den försvinner lika tyst som den kommer. Det är alltså ingen fara men kan bli lite extra spännande, säger Mikael Suorra.
Han demonstrerar vidare hur man kan använda olika läten beroende på vilka älgar man vill ha in, och även variationer i hur djupa läten man gör.
– Kons brunstläte eller tjurlätet kan locka in tjurar. Med kalvens läte lockar du in en nyfiken älgko.
Ibland har han fått in flera älgtjurar från olika håll på samma lock. Han har också tillämpat älglock där jaktlag av misstag har skjutit en ko som sedan visat sig haft en kalv med sig.
– Då har jag använt vanligt kontaktläte för att få in den ensamma kalven så den inte ska plågas ihjäl under vintern, berättar Mikael Suorra.

Jakt med kamera

Möjligheten att få kontakt med djuret och se och höra hur det svarar och kommer närmare är något som han nu vill dela med sig av till andra naturintresserade med företaget Hide and See.
– Jag vänder mig främst till rörelsehindrade men även rörelseobehindrade, säger Mikael Suorra.
Han har själv ett medfött handikapp i armar och händer. Det har inte varit något större hinder för honom förrän en arbetsplatsolycka 2002 gjorde honom kraftigt begränsad i flera års tid.
– Längtan efter och behovet av att komma ut i naturen är ännu större hos människor som inte kan ta sig ut när och var de vill. Det är något som man bara tar för givet när man är frisk. Många gånger är handikappade hänvisade till platser som andra tycker är fina men som är helt fel, med backar, vasst grus som punkterar rullstolar med mera. Min vision är att få personer med rörelsehinder att känna sig självständiga och samtidigt ge dem en riktigt häftig naturupplevelse, säger Mikael Suorra.


Lär dig locka älg

Enligt Mikael Suorra är det klart bästa och mest flexibla att lära sig att locka själv med sin egen röst. Träna och testa dig fram. Om du har problem finns det elektroniska hjälpmedel att köpa.
Ännu viktigare än ljudet är vinden. Sitt ner i vind från det område du tror älgarna befinner sig i. Undvik att prata och prassla inte med onaturliga ljud som godispapper, dragkedjor, plastpåsar, kardborreknäppningar med mera. Djuren snappar upp allt som avviker från naturens ljud. Att däremot trampa runt medan man har lockkontakt med en älg kan göra att en vaksam älg vågar visa sig i tron att det är en annan älg som går omkring och låter.


Anna Bergström
Frilans

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 21 september 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste