Det hela började som en svårsåld braständare och slutade med ett uppmärksammat byggmaterial för energisnåla hus. Innovatören Mikael Östling står bakom företaget Isotimber vars värmeisolerande träklossar utgör en nyhet inom byggbranschen. Foto: Isotimber
Mikael Östling driver företaget Isotimber som just nu verkligen är i hetluften.
– Det är full fart! Det har bara gått att beställa våra produkter i två veckor och vi har redan sålt lika mycket som vi beräknade att vi skulle sälja under hela året. Det känns väldigt roligt, säger Mikael.
Företaget vilar på Mikaels idé om träklossar med ur­frästa spår som isoleringsmaterial. Med principen hälften trä, hälften luft ökar klossarnas värmeisolerande egenskaper och kan ersätta de isoleringsmaterial som används inom byggindustrin i dag.
– Man behöver bara komplettera med ett invändigt och ett utvändigt ytskikt. All annan isolering och tätskikt blir onödigt, säger Mikael.
Som att bygga lego
Klossarna från Isotimber är i första hand granvirke av den lägsta kvaliteten. Klossarna staplas på varandra och skruvas ihop i hörnen, sedan läggs skivor av plywood på båda sidor om den ”mur” man byggt upp.
Träklossarna med sina urfrästa spår är av granvirke. De staplas på varandra och skruvas ihop i hörnen. ”Det är som att bygga med Lego”, konstaterar uppfinnaren bakom klossen.

– Det är som att bygga med Lego. Man bygger så högt och långt man vill och där man vill ha fönster och dörrar lämnar man bara ett hål för det, förklarar Mikael som menar att produkten är så enkel att en privatperson utan förkunskaper kan använda den för att bygga ett hus.
De plywoodklädda väggblocken är allt som behövs invändigt i väggen, sedan är det upp till beställaren att välja ett invändigt och ett utvändigt täckmaterial.
– Invändigt kan man ha gips eller panel, helst diffusionsöppen. Det är hela grejen, att hela huset kan andas och må bra. Om man använder tätskikt i plast kan det bli fuktskador om det går hål, men här är det bara trä rakt igenom. Det kommer att må bra om 50 år eftersom det är rent trä och trä andas.
Väckt uppmärksamhet
Utvändigt bör materialet också vara diffusionsöppet, något som i dag kan erbjudas i de flesta material.
– Du kan välja att ha ett putsat hus om du vill det, även om du har en trästomme, säger Mikael.
I dagsläget säljs klossarna styckvis som byggmaterial ­direkt av Isotimber själva. Inom ett år hoppas man kunna finnas i byggvaruhandeln och i förlängningen finns även planer på att kunna erbjuda hela husmodeller som bygger på systemet.
– Våra visningshus har väckt stor uppmärksamhet och det är många som vill köpa hela huset. Att sälja nyckelfärdiga hus är definitivt något vi funderar på, även om det inte var planen från början.
Tekniken med de urfrästa spåren användes ursprungligen för dess lättantändliga egenskaper, men för att undvika att Isomtimbers hus, uppbyggda med samma material som tändaren, går upp i lågor har riskerna för brand eliminerats genom behandling med giftfri kiselbaserad impregnering.

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Senaste