Spara tid och
pengar med e-bokföring

Är debet och kredit inte dina favoritområden? Ett sätt att förenkla sin bokföring är att sköta det helt på nätet med så kallad e-bokföring. Risken för fel minskar väsentligt och användaren sparar massor av tid, menar leverantören.

  Fakta

SpeedLedger e-bokföring samarbetar med Danske Bank, Landshypotek, Länsförsäkringar, Handelsbanken, Nordea, SEB, Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund samt Swedbank och Sparbankerna.


Du kan börja använda SpeedLedger när som helst under räkenskapsåret. Har du redan ett befintligt bokföringsprogram tar du med dig kontoplan och verifikationer via en SIE4-fil.

Det går att bokföra både enligt kontantmetoden eller faktureringsmetoden.

Programmet har allt som finns i ett traditionellt bokföringsprogram.

E-bokföring har varit möjlig sedan 2002. Drygt 20 000 företag använder sig i dagsläget av tjänsten. Av dem är cirka 1 400 inom branscherna jord- och skogsbruk, samt jakt och fiske.
– E-bokföring kan användas av både små och stora företag. Fördelen är att e-bokföring återanvänder information från banken så att du slipper dubbelarbetet med att först lägga upp räkningar i banken och sedan registrera samma information en gång till i ditt bokföringsprogram, säger Marie Nordqvist, marknadskoordinator på SpeedLedger.
För ”Svensson”
E-bokföring innebär att användaren bokför direkt mot kontoutdraget på sin internetbank. Arbetet med att manuellt registrera datum, verifikationstext, debet, kredit och moms för varje händelse försvinner. I och med detta minskar risken att göra fel väsentligt.
– I traditionellt bokföringsarbete kan man istället för att registrera 10 000 lätt registrera 100 000. Genom att koppla ihop bankkonto, internetbank och bokföring försvinner den risken, berättar Marie Nordqvist.
– Man behöver inte vara proffs. Programmet är utvecklat för att en ”Svensson” ska förstå.
Sparar tid
Förenklingen gör enligt Marie Nordqvist att många företagare som i dag lämnar bort sin bokföring skulle kunna klara sig helt själva, vilket sparar pengar. Även tidsmässigt är e-bokföring en fördel.
– En tumregel att man kan spara mellan 60 och 80 procent i tid genom att jobba på det här sättet.
E-bokföringsprogrammet är webbaserat, vilket innebär att användaren har tillgång till programmet via internet från vilken dator som helst. Eftersom bokföringen inte lagras på användarens egen dator utan centralt, riskerar man heller inte att förlora viktig information om den egna datorn går sönder.

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades tisdag den 05 april 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste