Spånskivetillverkare begärs i konkurs

Den jämtländska spånskivetillverkaren Byggelit har begärts i konkurs. Totalt berörs 145 anställda vid företagets anläggningar i Östersund och Lit i Jämtland samt Ambjörby i norra Värmland.

Konkursen blev ett faktum sedan banken nekat Byggelit ett stöd. Företaget har drabbats hårt av finanskrisen, och har trots en förbättrad byggkonjunktur inte lyckats få tillräcklig lönsamhet i verksamheten.
– Mitt svåraste beslut under mina 75 år, säger Olle Persson, Byggelits ägare, till Östersunds-Posten.
– Vi hade inga egentliga alternativ till eftermiddagens beslut. Vi hoppades att banken skulle kunna gå in med stöd, men de ville inte, konstaterar han.

Hoppas på lösning
Hans förhoppning är nu att konkursförvaltaren ska hitta en lösning som innebär fortsatt drift.
Byggelit har en i dag en produktion på 150 000 kubikmeter av spånskivor och spånskiveprodukter. Produktionen är fördelad på fabrikerna i Lit och och Ambjörby. Företaget startades 1965 av Sven O Persson i Lit.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 24 november 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera