Han är missnöjd med flispriset

TEMA/Bioenergi. Skogsägaren Jan Persson i Vindeln medverkar som pilotföretag i LRF:s projekt ”Gröna Piloter”. Tanken med projektet är att skapa bättre förutsättningarna för de mindre leverantörerna.
– Jag är väldigt besviken på att vi inte får samma pris för flis som de stora skogsbolagen, säger Jan Persson.

I projektet ”Gröna Piloter” medverkar företag som ligger i framkant när det gäller energi och har viljan att utvecklas vidare. Meningen är att skapa ett nätverk av mindre flis­entreprenörer som kan hjälpa varandra både i fråga om pris- och leveranssäkerhet.
– Jag får nog ungefär 30-40 kronor mindre per megawattimme, jämfört med skogsföretagen. De stora kraftverken menar att skogsföretagen har utgifter för marknadsföring och andra säljkostnader och därför måste de ge dem bättre pris. Men jag förstår inte detta resonemang, berättar Jan Persson.

Känner sig utnyttjad
Han har länge försökt ifrågasätta priset – men utan större framgång. I stället blir han besviken.
– Jag känner mig utnyttjad. Det är viktigt att få ett bra avtal för att kunna överleva. Jag begär bara ett rättvist avtal, menar Jan Persson.
Trots priset säljer han sin flis till olika värmeverk eftersom han inte har något annat val. Han har tittat på andra möjligheter, till exempel att göra pellets av riset och att framställa syntetdiesel av flis, men det fungerar inte ekonomiskt.

Liten ljusning
Men en liten ljusning finns. Innan sommaren fick Jan Persson ett avtal där han får en delsumma betalad i förskott, pengar som han annars fått lägga ut själv.

– Det här är det bästa avtalet jag haft, i och med att jag får förskott. Men jag är fortfarande inte nöjd med priset eftersom det inte höjts i proportion till värmepriset, säger Jan Persson.
Projektet Gröna Piloter drivs av LRF. Projektet innefattar hela Norr- och Västerbottens län.

Micael Goth
Frilans

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 12 november 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste