Järle Gård satsade på gästjakter

Varje år arrangeras det ett tiotal jakter på Järle Gård. Men själv är gårdsägaren Jan Larsson nästan aldrig med och jagar. I stället är det Stockholmsföretaget Djursholms Jakt som håller i trådarna vid jakterna på den sammanlagt 140 hektar stora skogsmarken som tillhör den anrika gården mellan Örebro och Lindesberg.

Lyckad jakt. En hel del vilt söker sig in på Järle Gårds marker på grund av en bra arrondering, förklarar Jan Larsson. – Men jakten på klövvilt går inte att utveckla så mycket mer, eftersom det inte går att försörja fler djur på biotopen, säger han. Foto: Djursholms Jakt

 

Jan Larsson köpte Järle Gård för tre år sedan. – Jaktverksamheten är ett av benen i gårdens ekonomi där skogsbruket står för den största delen av inkomsterna. Åkermarken odlas på kontrakt av Svensk Biogas, och så har vi också Bed & Breakfast och en handelsbod här på gården, berättar Jan. Foto: Arne Lundh
– Det här är en betydligt mer lönsam verksamhet än att arrendera ut marken för jakt på traditionellt vis, säger Jan Larsson.
Själv har det före detta kommunalrådet i Katrineholm inte ens jägarexamen och har heller inga planer i dagsläget på att skaffa sig någon, även om han har böckerna hemma.
– Nej, det är inte själva jakten som intresserar mig, däremot viltvården. Så det här är ett bra alternativ för oss markägare som inte jagar. Men det är ju å andra sidan inte så vanligt. Många köper ju trots allt mark för att kunna jaga.
Han säger att han gärna skulle slå sig ihop med någon annan markägare i trakten för att kunna erbjuda större jaktmarker, men att det inte är så enkelt av ovan nämnda skäl.

Jättebra samarbete
Idén att upplåta mark för jakt hade Jan Larsson, som innan han blev kommunalråd jobbade i 17 år som skogsarbetare, med sig när han och sambon Monika Aune köpte den underbart vackra gården i Nora kommun för tre år sedan.
Efter lite googling på nätet hittade han Djursholms Jakt som ägs och drivs av Patrik Bunge-Meyer och hans sambo Natalie Wide (se faktaruta).
– Patrik kom hit och tittade på markerna och blev jätte­förtjust. Nu är det tredje säsongen som vi samarbetar och det har fungerat väldigt bra.

Tiodubbelt bättre
Patrik Bunge-Meyer och hans sambo Natalie Wide startade Djursholms Jakt för sex år sedan. I dag har man 850 med­lemmar och kan erbjuda jakt på tio olika marker runt om i Sverige. Foto: Djursholms Jakt
Inför varje säsong gör Jan och Patrik upp om hur många jakttillfällen som är lämpliga med tanke på vilttillgången.
Rent praktiskt fungerar det så att Järle Gård står för boende, mat och jaktmark medan Djursholms Jakt förmedlar jägare och har jaktledaransvaret.
– Det brukar vara mellan 4-6 jägare per gång, de flesta kommer från Stockholm. Vi tar betalt för jakten respektive boendet, som är helpension, plus en fällavgift. Exakt vad det kostar vill jag inte berätta, men lönsamheten är tio­dubbelt bättre jämfört med arrendejakt, säger Jan.
– Men det går inte att arrangera så många fler jakter än vad vi gör i dag. Viltet skulle inte räcka till om det pangades på varje helg här.

Bra arrondering
Totalt finns det 140 hektar mark att jaga på, 120 hektar kring själva gården samt 20 hektar på en skogsfastighet i närheten av Lindesberg. Det är en bra arrondering för jakt vilket innebär att mycket vilt söker sig in på gårdens marker, förklarar Jan Larsson.

Vad är det för typ av jakter som arrangeras?

– Det brukar vara ett par bockjakter plus älgjakt varje år. Bockjakterna är nästan alltid fullbokade. Till exempel var den jakt vi hade nu i augusti fullbokad sedan ett år tillbaka.
– Sedan är det småviltsjakt på hösten samt grävling- och rävjakt. Vi har också haft bäverjakter, något som varit populärt.

Markus Bjärneroth och Patrik Bunge-Meyers femårige tax Frank pustar ut efter ett lyckat eftersök på en rådjursbock. Foto: Djursholms Jakt
Har du några planer på att utveckla verksamheten?

– Jag hoppas vi kan komma igång med duvjakter. Fågeljakter är efterfrågade. Och så kanske det kan bli vildsvinsjakt på sikt. Vi har sett spår av vildsvin, men det finns inte så många än. Och sedan kan man fundera på om det är så efterfrågat, eftersom det finns bra möjligheter att jaga vildsvin närmare Stockholm.
– Jakten på klövvilt går däremot inte att utveckla så mycket mer. Det går helt enkelt inte att försörja fler djur på den här biotopen.

Har du något råd att ge till andra markägare som funderar på att upplåta marken för jakt?
– Nyckeln till framgång tror jag är att kunna erbjuda ett helt paket som vi gör här. Och att man bor mitt i de marker som det ska jagas på.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

FAKTA/Djursholms Jakt

► Företaget startades för sex år sedan av Patrik Bunge-Meyer och hans sambo Natalie Wide.
► Man kan erbjuda jakt på tio stycken olika marker i följande delar av landet: Stockholm, Norrtälje, Uppsala, Enköping, Örebro, Sörmland, Gotland och Skåne.
► Antal jakter som arrangeras per säsong är cirka 250 stycken.
► Man har i dag 850 medlemmar, varav ett 40-tal är hundförare.
► Förutom jakter anordnar man olika kurser. På programmet finns jägarexamen, slaktkurs, eftersökskurs, skytte och matlagning.
► Mer information om företaget finns att hämta på internet, ­­www.djursholmsjakt.se

Artikeln publicerades fredag den 20 augusti 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste