Deklarationshjälp kan spara tusenlappar

Kom ihåg N6-blanketten, sätt inte in några pengar på skogskontot innan du har deklarerat och skriv körjournal.
De råden ger jägmästare Anders Karlsson på LRF Konsults Örebro-kontor inför årets deklaration som ska vara inlämnad senast den 3 maj.

Datorn är det främsta arbetsredskapet när Anders Karlsson och hans kolleger på Skogsbyrån vid LRF Konsults Örebro-kontor hjälper sina kunder att deklarera. Foto: Arne Lundh
– Men om man anlitar oss eller någon annan byrå kan man få anstånd till den 15 juni. Det är dock väldigt bra om vi får in underlagen i god tid, säger Anders Karlsson som sköter deklarationerna åt ungefär 150 kunder.
Nytt i årets deklaration är att gränsen för direktavdrag för inventarieinköp har höjts från 5 000 kronor till 21 400 kronor (ett halvt basbelopp).
– En annan förändring är att skattesatsen för expansionsfonderna har sänkts från 28 till 26,3 procent. Det innebär bland annat att de som tidigare avsatt pengar med den högre skatten får tillbaka mellanskillnaden, alltså 1,7 procent. Annars är det inga större nyheter som berör de mindre skogsägarna, säger Anders.

Går att göra om
Som nybliven skogsägare kan det i många fall vara klokt att ta hjälp när man ska deklarera sitt skogsinnehav för första gången. Risken är annars att man får betala onödigt mycket i skatt, menar Anders Karlsson.
– Det är lätt att missa avdrag samt avsättningsmöjligheter som exempelvis periodiseringsfond och räntefördelning. Oftast blir faktiskt utfallet till skogsägarens fördel när vi går in och kollar gamla deklarationer som kunden gjort själv. Men skulle man ha bommat något är det ingen katastrof. Man har rätt att deklarera om fem år bakåt i tiden.

Viktig blankett
Det som de flesta missar är att använda den så kallade N6-blanketten. Mycket på grund av att den upplevs som krånglig. Men blanketten är viktig och det är värt mödan att sätta sig in hur den fungerar. Med den kan man till exempel bestämma hur en skogsinkomst ska beskattas, det vill säga skillnaden mellan att betala 30 procent i kapitalskatt eller att lägga skogsinkomsten på toppen av en tjänsteinkomst.
– Men det behöver inte vara kört om man glömt att lämna i en N6-deklaration. Man har rätt att göra det retroaktivt ända tillbaka till början av 1990-talet då den här blanketten infördes.
Tidigare skulle ”N6:an” lämnas in till Skatteverket, men så är det inte längre. I dag används den som hjälpblankett vid deklarationen.

Vanligt misstag
Ett annat misstag som en del nya skogsägare gör ibland är att sätta in alla pengar från en avverkning direkt på ett skogskonto.
– Insättningen på ett skogskonto ska göras i samband med deklarationen. Dessutom ska insättningskvittot lämnas in tillsammans med deklarationen. Tanken med skogskontot är att man kan pytsa ut inkomsten under en tioårsperiod, eftersom det anses skattemässigt orimligt att man ska behöva ta ut hela inkomsten från en avverkning under ett år, påpekar Anders.

Skriv upp resor
Han rekommenderar också att körjournal ska föras om man har mycket bilresor som är kopplade till näringsverksamheten.
– Det är en bra avdragsmöjlighet, och eftersom det är svårt att i efterhand komma ihåg hur mycket man har kört så bör man skriva upp alla resor. Dels för sin egen skull, dels för om skattemyndigheten vill ha en redovisning.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 08 april 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste