Våren kommer allt tidigare

Våren börjar 11 dagar tidigare idag jämfört med på 1970-talet. Det visar en brittisk studie som är den första i sitt slag att undersöka effekterna av klimatförändringarna på växt- och djurarter i stor skala under en längre tid. Enligt svenska forskare upprepar sig samma mönster även i Sverige.

– Den lilla data man analyserat från Sverige hittills visar på samma sak som den brittiska studien, det vill säga att våren kommer ungefär tio dagar tidigare, säger Ola Langvall, skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, till SVT Vetenskap.

Ännu vet forskarna inte vilka konsekvenserna blir av vårens tidigare ankomst, men olika arter reagerar olika, visar den brittiska studien. Till exempel är växter och växtätande djur mer känsliga för vårens ankomst, till exempel påbörjar växtätarna sin parningssäsong tidigare. Rovdjur som finns högre upp i näringskedjan var inte lika känsliga för att våren kom tidigare. Det kan i sin tur drabba rovdjuren negativt, eftersom de är inprogrammerade att få sina ungar när tillgången på föda är som störst. Dessutom har förändringarna accelererat de senaste decennierna.

– Förändringarna som vi upptäckt behöver utredas omgående, särskilt för de arter som har stor betydelse av ekonomiska skäl eller ur naturvårdssynpunkt, säger Sarah Wanless på Centre for Ecology & Hydrology (CEH), enligt Planet Earth Online.

De brittiska forskarna har undersökt 726 växt- och djurarter mellan 1976 och 2005. Studien publicerades i tidskriften Global Change Biology.
(Foto på startsidan: Kai Johansson)
 

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 11 februari 2010

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste