Gamla försyndelser blir markägarens ansvar
Vid allt fler gamla sågverk runt om i landet planeras nu saneringen av den förorenade marken och på några håll kommer kontrollerna vid befintliga sågverk att skärpas. I vissa fall blir det markägaren som i slutänden får stå för notan för saneringen - även om denne inte hade något med föroreningarna att göra.
Jessica Nordin, miljötekniker på Sveaskog ansvarade för saneringen. |
Ett sådant område är den förorenade marken vid det gamla sågverket vid sjön Lien i Riddarhyttan i Västmanlands län som nyligen sanerats. Länsstyrelsen klassade platsen som ett av de mest förorenade områdena i Västmanlands län. Företaget som drev sågverket gick i konkurs på 1970-talet och eftersom det idag inte finns någon ansvarig verksamhetsutövare fick fastighetsägarna i det här fallet delvis ansvar för att sanera området från gifter.
– Det är alltid tråkigt att som markägare behöva stå till svars för något som man inte bidragit till, säger Jessica Nordin, miljötekniker på Sveaskog som ansvarat för projektet.
Större delen av det förorenade området saneras av Skinnskattebergs kommun med statliga medel från Naturvårdsverket. Sveaskogs uppgift var att sanera den dioxinförorenade spåndeponi som låg på företagets mark och som riskerade att rasa ut i sjön. De förorenade spånmassorna blev efter avvattning fjärrvärme i Eons förbränningsanläggning i Norrköping.
– Det som var positivt var att materialet gick att använda till fjärrvärme. Det har gjort oss som skogsbolag delaktiga på ett konkret sätt, eftersom vi kan det här materialet och har de rätta kontakterna, säger hon.
Arbetet med saneringen avslutades i höstas.
– Ur ett markägarperspektiv är det viktigt att minimera kostnaderna och hitta en entreprenör som man känner förtroende för, så att man kan vara delaktig på ett konkret sätt under processen, råder Jessica Nordin.
FRÅGOR OCH SVAR OM MARKSANERING ►Varifrån kommer föroreningarna? ►Vem ansvarar för föroreningarna? ►När blir markägaren ansvarig? ►Vad innebär förvaringsfall? ►Vad ska man tänka på när man köper fastighet? ►Vad ska man göra om man äger förorenad mark? ►Hur mycket förorenad mark finns det? |