Det var två jägare som ovetande om varandra sköt mot två olika vargar. Det ena djuret dödades, det andra tros ha träffats. Den befarat skadskjutna vargen har dock i skrivande stund inte hittats än under det eftersök som pågår.
Den döda vargen ska ha fällts i centrum av Hasselforsreviret, söder om Åtorp, skriver Länsstyrelsen i Örebro i ett pressmeddelande.
I Örebro län var tilldelningen tre vargar av de totalt 27 djur som fick fällas under den omdiskuterade licensjakten. De två första vargarna i länet sköts redan under de första dagarna av jaktperioden som startade den andra januari, båda i Hällefors kommun.

Se Pressträff om regeringens politik för livskraftig vargstam nedan.

 
Vill importera 20 vargar
I dag, torsdag, meddelade också miljöminister Andreas Carlgren på en presskonferens att 20 nya vargar måste importeras till Sverige under en femårsperiod för att stammen ska överleva på sikt. Enligt Carlgren är tillförandet av nya friska vargar utifrån en förutsättning för ytterligare vargjakt i framtiden, eftersom det i dag finns det genetiska defekter på var tionde varg. Frågan ska nu beredas av Jordbruksverket.
– Vi måste se till att den genetiskt mycket inavlade vargstammen blir genetisk frisk, säger miljöministern.
Övriga åtgärder som planeras är flytt av vargar inom Sverige och att den naturliga invandringen av varg till Sverige, genom renbetesområdet, ska underlättas.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste