Prescher får internationellt pris

Finnvid Prescher, fröchef på Svenska Skogsplantor, får som första svensk pris av IUFRO, International Union of Forest Research Organizations. Han får priset för sin avhandling om hur man optimerar skötseln av fröplantager.

Vart femte år har organisationen för skogsforskning, IUFRO, världskongress och prisar åtta forskare från hela världen med utmärkelsen Outstanding Doctoral Research Award. I kategorin växtförädling och genetik fick Finnvid Prescher priset för sin avhandling som till exempel handlar om hur många kloner man bör ha och vad som är den ekonomiskt optimala livslängden för en plantage.

Finnvid Prescher har arbetat med fröplantager i snart 30 år. Han började skriva på sin avhandling redan år 1981 men sedan kom uppdraget som fröchef på Svenska Skogsplantor emellan.

En av nyheterna i avhandlingen gällde tallkottar.
– Förut var regeln att man skulle börja plocka kottarna först när träden är 15-20 år. Men jag har räknat fram att det blir mer lönsamt att plocka dem efter 8-10 år istället, säger Finnvid Prescher i ett pressmeddelande.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 16 december 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste