”Små skogsägare trampas av statens stövel”
DEBATT, SKOGSAKTUELLT, NR 11, 2009. Ingen annan näring har avstått från så stora intäkter för natur- och miljövård som skogsbruket. De som tror på fotosyntesen inser att välskött och växande skog och skogens produkter långsiktigt binder enorma mängder koldioxid. De små skogsägarna är sammantaget Sveriges viktigaste miljövårdare.
Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten. Foto: Lars Pekka |
Men skogen omgärdas inte av stängsel och industrigrindar. En slutavverkning sker inför öppen ridå och skapar till synes stor dramatik.
Kanske är det därför som skogsnäringen i huvudsak styrs av tillfälliga opinioner och massmedia. Naturskyddsorganisationer med få medlemmar, men med skickliga presstjänster och vältaliga ledare, manipulerar i hög utsträckning bilden av skogsnäringen. Journalisterna saknar kunskaper och tror sig göra en insats för miljön genom att agera megafoner även för en fundamentalistisk miljörörelse.
Och eftersom våra folkvalda politiker fokuserar på (storstads-)opinioner utifrån dagens mediahändelser, så håller lagstiftning och regelverk på att sakta strypa den viktigaste näringen för folkhushållet.
Enskilda tjänstemän på länsstyrelser – inte så sällan medlemmar i miljörörelsen – har fått stor makt. Små skogsägare, som i flera generationer skött sina skogsskiften med kärlek och varsamhet, trampas av statens stövel.
I Kamajokk i Jokkmokks kommun sitter just nu en liten skogsägare i midvintermörkret i en skogskoja och ockuperar den skog som skötts av hans förfäder i 160 år och som staten gjort till naturreservat. Ett uttryck för vanmakt och frustration som många skogsägare känner.
I Jokkmokks kommun har 83 procent av den produktiva skogsmarken restriktioner utöver skogsvårdslagen. I Norrbottens län är en sjättedel av den produktiva skogsmarken skyddad enligt en beräkning som gjorts av Skoglig Samverkan i Norrbotten med sifferunderlag från Skogsstyrelsen, Sveaskog och övrigt skogsbruk. Två av de största och lönsammaste kustsågverken har nyligen lagts ner på grund av virkesbrist.
Men nu börjar Norrbotten äntligen reagera.
Norrbottens läns landsting, 12 av 14 Norrbottenskommuner och den samlade privata skogsnäringen har genom Norrbottensdeklarationen hos riksdag och regering krävt ett stopp för ytterligare avsättningar i Norrbotten i avvaktan på vetenskaplig analys av läget.
Deklarationen har tagits emot väl av regeringen och de norrbottniska riksdagsledamöterna. Även om vi inte har någon tradition av regionala undantag, så visar Norrbottensdeklarationen tydligt att en sten som alla spottar på till slut blir blöt.
Kanske finns det ändå hopp om tillnyktring i en kampanj som är farlig för vår viktigaste näring och för den enskilda äganderätten i skogen.
Nils-Olov Lindfors
Ordförande, LRF Norrbotten
Kommenterarer till artikeln
JA skrev 2009-12-09 14:13:42:
Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten försöker i debattartikeln kritisera statens inverkan på det privata skogsbruket ur nya infallsvinklar. Nils-Olov Lindfors hinner dock inte långt innan han faller ned huvudstupa i retoriska och faktamässiga felpåståenden. Nedan listas några: 1. "Ingen annan näring har avstått från så stora intäkter för natur- och miljövård som skogsbruket" Detta kan vara sant, men om man ser det i proportion till hur stor inverkan skogsbruket haft på biologisk mångfald och landskapsbild har skogsbruket kommit undan mycket billigt. 2. "De som tror på fotosyntesen inser att välskött och växande skog och skogens produkter långsiktigt binder enorma mängder koldioxid" De flesta, kanske tom Nils-Olov Lindfors får man hoppas, tror nog på fotosyntesen. Och att den binder kol gör den ju också, men inte efter att skogen huggits ner och bränts upp. 3. "Svenskt skogsbruk är utan tvekan världens mest miljövänliga välståndsskapande industriverksamhet" Skogsbruket är INTE miljövänligt, men träbaserade varor är däremot Sveriges enskilt största nettoexport. 2006 bidrog dock skogsbruket bara med 2,8% av Svenskt BNP. 4. "skogsnäringen i huvudsak styrs av tillfälliga opinioner och massmedia" Skogsnäringen styrs i högsta grad av tillfälliga svängningar i virkespriset och inget annat. 5. "Naturskyddsorganisationer med få medlemmar, men med skickliga presstjänster och vältaliga ledare, manipulerar i hög utsträckning bilden av skogsnäringen" om vi tar naturskyddsföreningen som exempel så har de 181 000 medlemmar Nils-Olov Lindfors förening, LRF har 169 000. Vilken förening är minst? 6. "Och eftersom våra folkvalda politiker fokuserar på (storstads-)opinioner utifrån dagens mediahändelser, så håller lagstiftning och regelverk på att sakta strypa den viktigaste näringen för folkhushållet" Nils-Olov Lindfors använder luddiga uttryck som "folkhushållet" vilket får det att låta som att alla familjer är direkt beroende av skogsbruket. Andelen skogsägare i Sverige alla åldersgrupper uppgick i år till ca 3,5%. 7. "Små skogsägare, som i flera generationer skött sina skogsskiften med kärlek och varsamhet, trampas av statens stövel" fast verkligheten är denna -"Små skogsägare, som i flera generationer skött sina skogsskiften med motorsåg och ekonomisk vinning, trampas sällan av statens stövel eftersom naturvärden saknas" Den resterande texten beskriver i stort konsekvenserna av ett icke biologiskt hållbart skogsbruk på de som brukar skogen.
Dennis skrev 2009-12-09 13:58:26:
Du skräder då inte med orden Nils-Olov och du fräser både åt höger och vänster som en gammal dinosaourie! Påståendet att svenska skogbruket skulle vara det miljövänligt är fel. Skogsbruket hota att utrota mängder av arter, sedan att det svenska skogsbruket skulle vara det minst miljöskadliga i världen kan jag väl kanske skriva under på. Du glömmer också att den svenska skogspolitiken ,som har funnits sedan 1994, kom till genom en bred uppgörelse över blockgränserna och i samförstånd med skogsnäringen. Den politiken är så stabil och grundmurad att den i stort sett inte har rört sig en tum under 15 år. Så argumentet om "tillfälliga opinioner" håller inte. Sedan vänder jag mig stark emot att naturvårdsintresset skulle bestå av en liten rörelse med få extremister. Den är grundmurad och finns i folkdjupet. Undrar vilken syn du har på demokrati? Som om männsikor i storstäderna inte skulle tillhöra folket och ha rätt att bestämma över hur Sveriges landskap formas. Är det bara skogsskövlande dinosaourier i Norrbotten som ska bestämma över hur vårt landskap ska få se ut? Inte nog med det du vill också åsiktregistrera människor. De som jobbar i statlig tjänst följer de lagar som riskdagen bestämmer och regeringer föreslår, det har inget att göra med vilken privat åsikt de har! Detta var ett skamligt utspel av LRF som aldrig borde ha puplicerats.