Framtiden ljus för Laxåflisare

Det började med en begagnad ”amerikanare” från Sorsele för 13 år sedan.
I dag är Laxå Maskinflisning störst både i Sverige och Europa – och kanske till med i världen – i sin bransch.
– Nu säger det trots allt inte så mycket eftersom vi inte är så många som håller på, säger ägaren Ulf Gustafsson lite blygsamt.

Kör så det ryker. Den kommande vintersäsongen har Laxåföretaget avtalat att flisa 1,5 miljoner ”fubbar”. – När kunden garanterar 80 000-100 000 m3fub (fastkubikmeter under bark) per år kan jag lova att hålla med en maskin, säger Ulf Gustafsson. Foto: Arne Lundh

 

Men faktum är att han sedan 1996 byggt upp ett företag som nu är klart marknadsledande och som hela tiden växer på en allt hetare biobränslemarknad.
– Självklart har det inte gått spikrakt uppåt hela tiden. Även vi har haft upp- och nedgångar. Men de senaste tre-fyra åren har det varit en stadigt stigande kurva, säger Ulf Gustafsson.
Omsättningsökningen har legat på 8-9 miljoner per år den här senaste fyraårsperioden, men kommer i år att hamna på cirka 15 miljoner. Helårsprognosen för 2009 ligger på ungefär 65 miljoner kronor. Samtidigt har också antalet anställda hela tiden ökat. I dag har Laxåföretaget 27 anställda och fler är på väg in.
– Vi har precis anställt två nya maskinförare och ska anställa två-tre till under hösten, säger Ulf.
– Jag har aldrig haft några problem att få tag i folk. De flesta jag anställt har haft någon form av relation till de som redan jobbar i företaget. Och det har hittills fungerat väldigt bra. Det är inte svårt att driva företag när man har den personal som jag har.

Satsar på nytt
Krister Persson (till vänster), som här kollar kvaliteten på flisen tillsammans med företagets ägare Ulf Gustafsson, har jobbat hos Laxå Maskinflisning i drygt fem år. – Jag trivs bra. Det är ett varierande jobb i och med att vi åker runt på många olika ställen och flisar, säger Krister.
Kommande vintersäsong har man avtalat att flisa 1, 5 miljoner ”fubbar” (fastkubikmeter under bark) och för att klara det åtagandet har maskinparken utökats. För närvarande består den av nio skivhuggare och tre höghastighetsrivare (krossar) med tillhörande dragbilar. Varje enhet (flisare+bil) kostar ungefär åtta miljoner kronor. Sedan tillkommer ungefär en miljon kronor i kringutrustning.
– Jag har ända sedan jag startade företaget valt att satsa på nya och fräscha grejer. Det fanns mycket skräp i branschen när jag började och jag insåg snabbt att kvalitet lönar sig i längden. Det är nog också en av förklaringarna till att det gått så bra för oss. Vi kan tidsmässigt hålla vad vi lovar tack vare att utrustningen fungerar. Det är en viktig faktor eftersom det ofta handlar om just-in-time-leveranser, menar Ulf.
De maskiner som Laxå Maskinflisning använder har Ulf Gustafsson själv designat så att de ska passa för företagets behov. Maskinerna tillverkas av Michigan-baserade Morbark i USA.
– Jag hade aldrig hört talas om Morbark innan jag köpte min första begagnade flismaskin uppe i Norrland. Men den fungerade bra och redan på hösten 1996 åkte jag till USA och köpte en helt ny maskin, berättar Ulf.
– Det är stora och rejäla maskiner med kraftfulla Caterpillarmotorer. Därför klarar vi också att hålla en hög produktionstakt jämfört med en del mindre maskiner som har sämre kapacitet och går sönder mycket oftare.

Växer med kunderna
Kunderna finns från Sundsvall i norr till Danmark i söder, och i Sverige jobbar man med de flesta större energibolagen och skogsbolagen. Den första kunden, Stora Enso, fick Ulf Gustafsson när han var på väg hem med sin första maskin från Sorsele.
– De ringde när jag satt i bilen och undrade om jag var intresserad att flisa åt dem. Och på den vägen är det. Jag har kvar de kunder som jag hade 1996 och sedan har det givetvis tillkommit nya varje år sedan dess. Men i huvudsak har vi växt med de befintliga kunderna.
I takt med att efterfrågan på skogsbränsle ökat har också flisningssäsongerna blivit längre. I dag står maskinerna i stort sett bara stilla under juni och juli. Och den tiden behövs för att hinna serva och reparera, förklarar Ulf Gustafsson.
– Just nu har vi 8-9 maskiner i gång, men från och med andra halvan av oktober kommer det vara full fart. Vi är fullbokade under hela högsäsongen, säger han.

Ingen råvarubrist
När han blickar framåt är det en väldigt ljus framtid han ser för sitt företag. Och det är inte så konstigt. Alla prognoser är entydiga om att biobränsle från skogen kommer att bli alltmer betydelsefullt som energikälla.
– Någon brist på råvara kommer det inte att bli. Det finns en stor potential i groten och, om några år, stubbar. Rundveden kommer också mer och mer. Dessutom finns det mycket klenskog som kan utnyttjas. Så bränsle finns, det gäller bara att ta reda på det, menar Ulf.
– När det gäller företaget är planen att vi ska växa i ungefär samma takt som nu. Det får inte gå för fort. Det gäller att vi hänger med i svängarna, säger den sympatiske Laxåföretagaren.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 11 november 2009

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste