Problemskog kan bli lönsam med ny teknik

Det kallas för konfliktbestånd. Bara namnet kan nog få många skogsägare att känna ett lätt obehag. Det handlar om ungskog som aldrig röjts eller röjts för svagt. Men nu finns ny teknik som kan göra röjningen lönsam – och som dessutom lämnar ett snyggt och prydligt bestånd efter sig.

Vimeks biokombi, som har modellnamnet 606 TT, lastar ungefär tre ton. En van förare kör ut ungefär ett lass i timmen vid röjning i ungskog, enligt Christer Westh vid Knåda Skogsvård. Foto: Arne Lundh

 

På en välbesökt skogsdag i Jössebo ett par mil norr om Edsbyn i början av augusti visades hur den här typen av röjning kan göras med en liten smidig bioklippare som Vindeln-företaget Vimek tagit fram.
– Jag har väntat på det här i flera år. Men nu finns det alltså en metod för att skörda unga eftersatta bestånd som också är ekonomiskt fördelaktig, säger Bo Rosén, skogsförvaltare på Skogssällskapet som stod för arrangemanget.

Gynnsamma priser
Tydlig skillnad. Så här ser det ut efter en motormanuell röjning...
 
...och så här snyggt och prydligt blir det med maskinröjning.

 

Tack vare att biobränslepriserna nu är så pass bra blir det lönsamt att plocka ut de fällda träden, istället för att som tidigare låta dem ligga kvar och ruttna. Och potentialen är stor. Uppskattningsvis finns det en halv miljon hektar oskötta ungskogar som skulle passa bra som biobränsle.
Dessutom slipper man den näst intill ogenomträngliga ”matta” av stammar och ris som blir resultatet efter en motormanuell röjning.
Skillnaden mellan de olika metoderna kunde man se tydligt i Jössebo.
I ett bestånd hade en manuell röjning tidigare gjorts och där låg träden kvarlämnade huller om buller. Omkringliggande bestånd var istället maskinröjda och där var det inga problem för exempelvis bärplockare eller jägare att ta sig fram i skogen.

Tappar en del näring
– Visserligen tappar man en del näringstillförsel när träden tas ut ur beståndet, men det påverkar tillväxten marginellt enligt våra beräkningar. Men om det här blir ett vanligt sätt att sköta skogen så måste skogsbruket tillsammans med forskarna titta närmare på de ekologiska effekterna, säger Bo Rosén.
– Jämfört med en motormanuell röjning, som kostar omkring 5 100 kronor per hektar, blir det i praktiken en vinst istället. Här i Jössebo har vi lovat skogsägaren som sämst ett nollresultat efter röjningen. Men det kan vi inte lova i alla bestånd. Det beror på hur det ser ut, betonar han.

Skapar egen körväg
Vimeks bioklippare, som kostar ungefär 890 000 kronor fullt utrustad, har funnits på marknaden i ungefär ett år. Maskinen är bara 1,80 meter bred, vilket bland annat innebär att det inte behövs några egentliga stickvägar för att den ska kunna ta sig fram i beståndet. Genom att backa in med bioklipparen i ungskogen skapar man istället en körväg åt sig själv.
Christer Westh, som tillsammans med brorsan Thomas äger och driver företaget Knåda Skogsvård utanför Edsbyn, har kört Vimek-drivaren i snart ett år och är i stort sett nöjd med maskinen.

Matning saknas
– Det som framförallt saknas är en matning på klippaggregatet. Det skulle öka produktiviteten rejält. Sedan blir det fruktansvärt varmt i hytten nu på sommaren. Häromdagen var det 43 grader, då orkade jag inte köra längre, berättar Christer.
– Det kan också vara ganska ansträngande att köra längre pass i maskinen. Det bästa vore om man kunde vara två man som körde i skift, och där man växlade med manuell röjning. Men det blir det nog tyvärr svårt att få ekonomi på, tillägger han.

Städa med röjsåg
Bo Rosén är skogsförvaltare vid Skogssällskapets Söderhamnskontor sedan ett år tillbaka.
För att arbetet med maskinen ska bli effektivt bör dock någon först göra en lätt städning med röjsåg, förklarar Bo Rosén.
– Allt som är under fyra centimeter i rotskäret bör tas bort. Dessutom är det bra om någon går före och snitslar väg åt bioklipparen, säger han.
Det går att lasta kring tre ton på maskinen och vid en normal röjning hinner man köra ut ungefär ett lass i timmen. Timpriset för maskinen är 500 kronor, berättar Christer Westh.
– Men är det längre avstånd är det mer rationellt att lunna fram de fällda träden på traditionellt vis med en skotare, inflikar hans bror, Thomas Westh.

Arne Lundh
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se


 

 

Fler bilder från skogsdagen i Jössebo

 

Knåda Skogsvårds Christer Westh (till höger) har kört Vimeks biokombi i snart ett år. Nils Gunnar Karlsson från Björbo i Dalarna köpte en likadan drivare från Vimek i våras och har använt den i första hand för att klippa längs bilskogsvägar.
 
Intresset var stort när Skogssällskapet bjöd in till skogsdag i Jössebo norr om Edsbyn i början av augusti. Ett 70-tal personer trotsade den tryckande sommarvärmen för att titta på en visning av röjning i så kallade konfliktbestånd.

 


Redan i början av 1980-talet fanns det som synes planer på hur maskinell röjning skulle kunna göras.
 

 

 

Artikeln publicerades torsdag den 17 september 2009

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste