Nya skott på jämtländskt skjutfält

Hybridaspar kan bli lösningen för att ge gamla övergivna skjutfält nytt liv. Ett försök görs nu utanför Brunflo i Jämtland.

– Vi har tänkt att träden ska användas som bioenergi. Faller försöket väl ut kommer vi att plantera på andra gamla skjutfält i Sverige, säger Stefan Dahlén, skogsförvaltare på Fortifikationsverket, till Östersunds-Posten.

Sanering för dyrt
På Grytans skjutfällt utanför Brunflo finns mängder med odetonerad ammunition. Men försvaret tycker att det är för dyrt att sanera marken.
I stället har ett försök startat med att plantera hybridaspar. Asparna är en korsning mellan träd från Jämtland och träd från Nordamerika.
– Hybridasparna är optimala för vårt klimat, säger Stefan Dahlén.

Självföryngring
Träden är framtagna i samarbete med Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, Jilu, som drivs av landstinget. Fördelen med hybridasparna är att de förökar sig själva med hjälp av rotskott. Fortifikationsverket har gått med minröjare för att kunna sätta ut plantor. Sedan sköts föryngringen av sig själv. Det behövs heller ingen markberedning för att plantera träden.
Avverkningen kommer sedan att ske vintertid med mindre skogsmaskiner då marken är frusen, enligt ÖP.


Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades torsdag den 16 juli 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Undantag från bygglovsplikt för ekonomibyggnader

Juristen har ordet: Enligt 9 kap. 3 § plan och bygglagen (PBL) krävs inte bygglov för en ekonomibyggnad avsedd för bland annat skogsbruk om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Även åtgärder som innebär att dessa byggnader byggs till är undantagna från bygglov. För den skogsbrukare som är i färd med att nyttja sommarledigheten för att uppföra en ekonomibyggnad till sin verksamhet och som lutandes på den nyss nämnda bestämmelsen inte ansöker om bygglov för åtgärden gäller det dock att vara vaksam.

 

Kommentera