Trätorg för köpare och säljare av trä

Nyligen startade webbsajten trätorget.se. Sajten riktar sig till köpare och säljare av trä och träprodukter.
- Förhoppningen är att bli ett blocket för träprodukter, säger Lars Alexandersson, som är sekreterare i Småsågarnas riksförbund.

Lars Alexandersson, sekreterare i Småsågarnas riksförbund, hoppas att nya webbsajten
Trätorget.se ska bli en viktig marknadsplats där skogsägare kan sälja specialvirke, träddelar
och små virkespartier. Foto: Teresia Borgman

 

Vi träffar Lars Alexandersson, sekreterare i Småsågarnas riksförbund och Torbjörn Wennebro, projektledare för LRF i LRF:s och Småsågarnas gemensamma montersatsning trätorget.se på Elmia Wood.
Montersatsningen var ett fysiskt trätorg där man samlat företag som på olika sätt arbetar med träprodukter. Man marknadsförde även projektet "Skogsgårdens potentialer", som syftar till att intressera och hjälpa allt fler att leva på sin skogsgård genom att kombinera skogsbruket med andra verksamheter, som träförädling, energi, entreprenad eller turism.
- Ju mer färdiga konsumentprodukter du gör desto mer kan du få betalt, säger Lars Alexandersson och visar stolt upp en slips av trä som han har runt halsen.
I montern samsas annars träprodukter som rejäla utemöbler med exklusiva bordsskivor och en mängd träskulpturer.
- Intäkterna från träförädling på skogsgårdar uppskattas till 750 miljoner kronor, säger Torbjörn Wennebro som är projektledare och inspiratör inom projektet "Skogsgårdens potentialer" och han har mött positiva reaktioner.
- Det är jätteroligt och många som håller på eller vill hålla på med träförädling stannar till.

Klicka här för att komma till trätorget

Teresia Borgman
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 08 juni 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera