Avverkningsskador onödiga och dyra kostnader för sågverken

DEBATT, SKOGSAKTUELLT NR 4, 2009: Om inget görs kommer dubbskadorna att öka ytterligare i omfattning, skriver Mats Sigvant, vd för Weda Skog i en replik till jägmästarstuderande Mattias Söderholm.

Mats Sigvant, vd för Weda Skog

Mattias Söderholm, examensarbetande Jägmästarstudent, avråder i en debattartikel i Skogsaktuellt nr 3 2009 att det av virkesmätningsföreningen föreslagna värdeavdraget för dubbskador inte skall verkställas. Motivet är enligt Mattias att de ekonomiska förlusterna för sågverken inte går att härleda med exakthet och att endera köpare eller säljare därmed skulle bli missgynnad.

Vad Mattias helt missar i sin artikel är att om ett värdeavdrag inte införs så blir det sågverken som alltid får ta kostnaden för avverkningsskadorna. Dessutom tar man bort incitamentet för maskintillverkarna och entreprenörerna att jobba med att minska skadorna på virket.

Andelen stockar med dubbskador har ökat sedan värdeavdraget togs bort i januari 2008, vilket till stor del beror på att piggvalsar i allt större utsträckning har börjat användas. Detta är ett direkt resultat av att värdeavdraget har avskaffats, det finns helt enkelt ingen anledning för maskintillverkaren eller entreprenören att undvika skador när kostnaden får bäras av industrin.

I virkesmätningsföreningens styrelse sitter köpare och säljare till lika delar representerade, vilket borgar för objektivitet. I fallet med avverkningsskador har frågan utretts av VMF Qbera, som under perioden mars till juni 2008 genomförde en studie av skadefrekvensen hos kontrollstockarna vid nio sågverk. Resultat visade att sex procent av tallstockarna och fyra procent av granstockarna hade dubbskador. Problemet är alltså ett faktum, men ökar i omfång om inget görs. Av den orsaken har förslaget med värdeavdragets återinförande kommit till.

De ekonomiska konsekvenserna av dessa skador beror förstås på varje sågverks utnyttjande av råvaran och kan därför inte med exakthet definieras. Här skiljer sig dessa skador inte alls från andra virkesdefekter. Det finns till exempel inga utredningar på hur olika kvisttyper påverkar det ekonomiska utbytet hos sågverken, ändå ligger det till grund för nedklassning. Detta är köpare och säljare är överens om utan att det går att bevisa i direkta ekonomiska förluster hos sågarna.

Till saken hör att det idag finns matarhjul på skördarna som klarar att avverka utan dubbskador. Ett införande av värdeavdrag för dubbskador eller för den delen kapsprickor har därför inga förlorare, men vinnare är det svenska skogsbruket som kan leverera en produkt utan skador. Det är naturligtvis inte rimligt att skogsägaren som låtit virkesköparna sköta avverkningen till exempel i ett avverkningsuppdrag drabbas av värdeavdraget. Om fel trots det uppstår så är det förstås den som orsakat problemet det vill säga avverkningsföretaget som skall bära kostnaden, men då fordras en opartisk bedömning av skadan och en kvantifiering av kostnaden därför är värdeavdrag en viktig åtgärd.

Mattias skjuter alltså helt vid sidan av målet i sin kritik av värdeavdraget. Han skriver att avdraget kan påverka hushållningen av den viktiga naturresursen som skogen utgör. Sanningen är den att utan värdeavdraget så misshushålls det med skogsresurserna helt i onödan. Det går med små investeringar och rätt teknik att minimera dessa skador, men då måste vi ha de rätta styrmedlen. Värdeavdraget med bedömning av virkesmätningsföreningen är en enkel åtgärd som leder till ett bättre utnyttjande av vår värdefulla svenska skogsråvara.
Det är såväl köpare som säljare av timmer överens om och det hoppas jag Mattias också så småningom inser.

Mats Sigvant
vd för Weda Skog

Weda Skog försörjer nio mellansvenska sågverk med skogsråvara.
Sågarna ägs av Moelven Timber, AB Karl Hedin och AB Bergkvist-Insjön.

Artikeln publicerades torsdag den 23 april 2009

Kommenterarer till artikeln

Säljare skrev 2009-05-02 21:27:36:

Hur kan du Mats Sigvant påstå "I virkesmätningsföreningens styrelse sitter köpare och säljare till lika delar representerade, vilket borgar för objektivitet", då endast en av 12 styrelseledamöter i VMF Qbera inte har egen industri?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste