Risk för orimliga prisavdrag

DEBATT, SKOGSAKTUELLT, NR 3, 2009:
Genomför inte dubbskadeavdrag utan att redovisa beräkningsunderlaget, skriver Mattias Söderholm, examensarbetande jägmästare, i en debattartikel.

Ingen vet hur stort problemet med dubbskador är, men nu föreslår virkesmätningsföreningar ett schablonavdrag på tio procent av priset, skriver Mattias Söderholm i en debattartikel. Foto: Kåre Haugaas

 

Det är sedan länge allmänt känt inom både sågverks- och pappersmassaindustrin att mekaniseringen av skogsbruket medfört så kallade dubbskador på det avverkade timret, och att skadorna orsakas utav matarvalsarna på skördaraggregaten under kvistnings- och kapningsarbetet (dubbskador vid inmatning till sågverken anses ovanligare och lättare att justera jämfört med dubbskadorna från avverkningsarbetet).

Dubbskadorna från avverkningen innebär främst förluster för sågverken, när dessa senare framträder som sprickliknande håligheter i det färdigsågade virket. Men dubbskadorna påskyndar även blånadsangreppen på skogsråvaran, vilket bland annat ligger till grund för leveranskravet på tre veckor från avverkning till industri, under perioden april till och med september.

Hur stora är då de ekonomiska förlusterna utav dubbskadorna? Egentligen är det ingen som vet, men en undersökning som Norsk Virkesmåling genomförde 2006 tyder på att dubbskadornas ekonomiska betydelse motsvarar cirka 2,8 procent av de årliga avverkningskostnaderna för sågtimret (förutsatt ett genomsnittligt dubbskadedjup på 3 millimeter). Men trots att beräkningsunderlagen till dessa siffror är mycket väl genomarbetade, måste man komma ihåg att studien är helt teoretiskt baserad och att den därför inte kan tolkas som en exakt sann bild av verkligheten.

I en bilaga till Norsk Virkesmålings senaste rapport från december 2008 med förslag på mätmetoder för dubbskador, kan man även läsa om ett utkast från VMF Qbera gällande avdragsregler som är tänkt att läggas fram till VMR (Virkesmätningsrådet, vars uppgift är att upprätta likvärdiga och opartiska mätmetoder på timmer för hela landet) under maj månad senare i år. Där föreslås ett tioprocentigt avdrag på timmerpriset, givet att det aktuella virkespartiet kan anses innehålla en viss andel stockar med djupare dubbskador än 6,9 millimeter.

Här uppstår dock några frågeställningar. Med vilken grund tänker en opartisk virkesmätningsförening som VMF Qbera föreslå prisreduktioner på 10 procent, när ingen hittills har kunnat härleda de faktiska förlusterna på de sågade produkterna till varierande dubbskadedjup på timmerråvaran? Tar det nämnda förslaget hänsyn till risken att någon av endera säljande eller köpande part kan bli premierad av tioprocentsregeln? Vad skulle förslaget kunna få för konsekvenser för sågverkens tillgång på gallringsvirke? Är det rimligt att privata eller andra virkesleverantörer skall acceptera tioprocentiga prisreduktioner för skador som de ej bidragit till vid så kallade gallrings- och avverkningsuppdrag, då virkesköparen tar på sig ansvaret för avverkningen?

Självklart skall VMF Qbera och andra virkesmätningsföreningar kunna bidra till förslag som motverkar dubbskadorna inom skogsbranschen, när det kan påverka hushållningen av en så viktig naturresurs som skogen utgör. Men engagemanget får inte på något sätt riskera att urholka förtroendet för deras ursprungliga uppgift som opartiska mätare mellan virkesköpare och säljare. I det här fallet innebär detta att utkastet måste kompletteras med ett opartiskt beräkningsunderlag som stöd till förslaget, och ifall att beräkningarna inte håller måttet menar jag att VMR bör avslå förslaget alternativt tillsätta en utredning som kan åstadkomma en opartisk mätning av dubbskadeproblematiken innan frågan tas upp igen!

Mattias Söderholm
Examensarbetande jägmästare i Umeå
Artikeln publicerades onsdag den 18 mars 2009

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste