Träd är mirakelmedel för miljön

”Träd kan rädda världen” är boken som nyligen lämnat tryckpressarna. Det är Johan Tells uppföljare till boken "100 sätt att rädda världen" som kom ut förra året.

Författaren Johan Tell har haft ett intresse för miljöfrågor sedan lång tid tillbaka och köpte för fem år sedan en miljöbil som drivs på biogas. Och nu kommer alltså uppföljaren till”100 sätt att rädda världen” där alltså trädet står i fokus som världsräddare.
Det är ett område som Johan Tell fördjupat sig i från den första boken. Han menar att träd är ett utmärkt byggnadsmaterial och ett mirakelmedel för att rädda miljön.

Vi ska inte ta trädet – och skogen – för självklart, säger Johan Tell som nyligen kommit ut med boken ”Träd kan rädda världen”. FOTO: Bokförlaget Max Ström

 


Vad hoppas du boken ska ge läsaren?
– Jag hoppas trädets rykte ska återupprättas. Att läsarna dels ska förstå att träd är bra till i princip allting från att producera syre och absorbera koldioxid till att ersätta dålig etanol i våra etanolbilar med miljövänligare biobränsle och ersätta dåligt byggnadsmaterial med miljövänligt trä, dels att läsaren inte ska ta trädet - och skogen - för självklart.
Vad kom idén till boken från?
– Min förra bok, 100 sätt att rädda världen, blev en bästsäljare med 150 000 sålda exemplar och översättning till fem språk. Då kändes det som det var läge för att ta ett steg tillbaka och fördjupa sig i det viktigaste ämnet från den boken, träden, och skriva en hel bok om dem.
Äger du några träd själv?
– Förmodligen inte. Jag äger ingen skog och de tiotal träd jag planterat på min sommarstugetomt är ur lagens synpunkt nog inte mina då de står på en arrendetomt. Men jag betraktar dem som mina, säger Johan Tell.

Andreas Morén
andreas@skogsaktuellt.se
019-16 64 61Vi ska inte ta trädet – och skogen – för självklart, säger Johan Tell som nyligen kommit ut med boken ”Träd kan rädda världen”. FOTO: Bokförlaget Max Ström

Artikeln publicerades måndag den 22 december 2008

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste