En bra jaktledare är oftast en lugn och sansad person med bra pondus och väldigt strukturerad. Han eller hon vet vad som ska göras inför jakten och under jakten. De vet också hur de ska bete sig när situationer uppstår under jaktens gång.

I denna artikel tänkte jag som yrkesjägare och jaktskribent berätta hur mycket arbete som jaktledaren lägger ner innan du och dina kamrater kan bege er ut i älgskogen.
Oftast är det jaktlaget eller föreningen som gemensamt tagit beslut vad som gäller inför älgjakten, men det är jaktledaren som ser till att allt detta följs till punkt och pricka. Är det till exempel krav på att varje jägare ska ha klarat av bronsmärket innan älgjakten, då är det jaktledarens skyldighet att noga kontrollera varje jägare så märket är taget.

God säkerhet är utan tvekan jaktledarens viktigaste uppgift. Här nedan kommer tips och råd vad jaktledaren bör tänka på för att få en säker och trivsam älgjakt.
Väl synliga kläder. Hattband eller annat som tydligt visar vart jägarna och hundförarna befinner sig. Det finns på förslag att du som jägare enligt lag måste bära kläder med tydligt visande färger under jakt. Oavsett beslut om detta så använd signalfärger som orange eller gul, de syns något bättre än de röda färger som används av många.

  • Använd torn under jakt. Du får ett naturligt kulfång och överblicken blir mycket bättre. Tänk på att skogen inte är något kulfång och att även halvmantlad ammunition kan ge rikoschetter.
  • Märk ut förbjudna skjutriktningar så skytten klart kan se vart det är förbjudet att avlossa skott. Använd signalfärg och i en sådan höjd så skytten inte kan missa markeringarna.
  • Laddning och urladdning av vapen ska alltid ske på pass. Även hundförarna ska bara ha laddade vapen när de går in på stånd, annars måste vapnet vara tömt på ammunition.
  • Skjutavstånd är en säkerhetsfaktor att ta hänsyn till. Du som jaktledare kan mycket väl ha klara direktiv om skjutavståndet. Det blir en säkrare jakt om skjutavstånden är 100 meter eller närmare.
  • Se till att ha korrekta och aktuella kartor så hundförare och skyttar håller sig på anvisad mark.


Innan jakten är det jaktledarens uppgift att kontrollera licenser, jakttider och solens upp- och nedgång. Det är även jaktledarens jobb att upprätta ett PM där alla uppgifter om den aktuella jakten står. Där ska det finnas information om vilka djur som får fällas och vilka säkerhetsföreskrifter som gäller. Även vikten av att bära färgband och säkerhet kring vapenhanteringen samt hur man agerar efter skott och vid eventuellt eftersök bör tydligt framgå.

Jaktledare bör innan jakt stämma av med jaktgrannar och kontrollera så att han har aktuella telefonnummer till både grannarna och eftersöksekipagen.
Vid jaktens start ska även jaktledaren informera om krav på vapenlicens, jaktkort, ansvarsförsäkring och övningsskytte. Informera om hur jakten avbryts och radiosambandets funktion och disciplin. Jag tycker även att det är bra att visa upp innan jakt vilka hundar som ska användas under dagen och att även de bär någon slags signalfärg.

Du som jaktledare står i de flesta fall personligt skyldig när det händer någon olycka eller när något annat går på tok. Ett av många exempel från Småland är då en vuxen älg blev fälld trots att det var förbjudet att skjuta vuxna djur. Där fick jaktledaren personligen betala 12 500 kronor i skadestånd och det finns fler sådana exempel.

Som ni ser har jaktledaren en massa uppgifter att uppfylla innan jaktlaget kan bege sig ut i skogen. Det är dennes ansvar att det är röjt och snitslat vid och till passen och att alla jägare sköter sig i skogen. Det är inte bara jägare som rör sig i skogen. Vi måste även ta hänsyn till allmänheten som också har sin fulla rätt att vara i naturen. Och då är det jaktledarens uppgift att trevligt informera bär och svampplockarna att älgjakt bedrivs och att det sitter skyttar i skogen samt att det kan finns lösa hundar. Det är allemansrätt i Sverige så vi kan bara informera om att vi bedriver jakt i skogen och att de har sin fulla rätt att fortsätta sin plockning av bär eller vad de nu gör i naturen.

Du jägare som inte är jaktledare bör tänka på allt detta när du träffar alla jaktkompisar nu igen och glöm inte allt jobb som din jaktledare har lagt ner bara för att ni ska få en säker och oförglömlig jakt. Ge honom eller henne en extra klapp på axeln inför jakten och tänk på all fritid som jaktledaren har lagt ner i skogen, framför datorn och i telefon för att allt ska klaffa inför premiären. Lycka till och tänk på säkerheten i skogen

 

Text & bild Robert Jidesjö

Artikeln publiceras i samarbete med www.alltinomjakt.se

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste