Tuffa tider för Moelven som varslar dubbelt
Den svaga konjunkturen börjar komma ifatt träförädlingskoncernen Moelven. 25 anställda varslas om uppsägning från limträfabriken Moelven Töreboda. För två månader sedan varslades 87 medarbetare på Moelven Byggmodul om uppsägning.
Minskad projektorderstock och vikande volymer till bygghandeln och industrisegmentet är anledningen till varslet på Moelven Töreboda, enligt bolaget. 25 medarbetare, varav 23 kollektivanställda och två tjänstemän, varslas om uppsägning. På företaget jobbar idag ungefär 140 personer.
− Det känns så klart otroligt tråkigt att behöva lägga ett varsel och att några av våra medarbetare kan bli tvungna att lämna oss. Tyvärr börjar marknadens generella nedgång få effekter även på vår verksamhet och vi ser en vikande orderingång, säger Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda i ett pressmeddelande.
Tungt slut på året
Under första halvåret 2023 påverkades inte Moelven Töreboda på ett märkbart negativt sätt, trots minskande leveransvolymer. Den ovanligt stora projektorderstocken som följde med in i 2023 kompenserade för den vikande konjunkturen. Under mitten av sommaren kom läget dock ifatt bolaget och projekten kom inte längre in i samma takt.
− Vår bransch har det tufft just nu. Vi har haft en bra situation extra länge tack vare de stora projekt vi haft med oss in i lågkonjunkturen. Nu står vi inför en helt annan vardag och tyvärr måste vi ta detta svåra steg. Det är smärtsamt, men nödvändigt för att vi ska kunna ta oss igenom den här perioden, säger Johan Åhlén om det senaste varslet.
Vd:n tror på en ljus framtid, trots det negativa nuvarande läget.
− Den stora projektorderstocken vi har haft under 2023 visar att när konjunkturen vänder är limträ ett hyperaktuellt byggmaterial att använda, säger han.
Konjunkturkänslig produkt
I mitten av september fick de anställda inom Moelven Byggmodul AB ett varselbesked och motiveringen var i stort sett densamma som vid varslet i Töreboda.
− Tyvärr ser vi en svag marknad framåt och att nya projekt inte kommer in i tillräckligt hög takt. Detta gör att vi i början på nästa år, baserat på den informationen vi har nu, tyvärr inte har nog med arbete till vår personal, sa Henrik Asp, vd för Moelven Byggmodul i ett pressmeddelande i höstas.
87 anställda, de flesta kollektivanställda i Säffle och även några tjänstemän på olika orter, kan drabbas av uppsägning. Företaget kommer på sikt att koncentrera projekteringen till Värmland och därmed ska den delen komma närmare produktionen.
− Vår produkt är konjunkturkänslig och i det här fallet ser vi att exempelvis bostadsprojekt drabbas av tiden vi nu är inne i med inflation och stigande räntor. Även marknaden för hyrmoduler är svag. I dagsläget är beläggningen relativt god i fabrikerna fram till slutet av året, men givet att vi inte har bekräftade affärer för 2024, så behöver vi agera redan nu. Genom att reducera takten så anpassar vi produktionskapaciteten på ett sätt som gör att vi har produktion under en längre tid, sa Henrik Asp.
Tror på framtiden för träbyggande
Även han har starkt hopp till framtiden, trots en dyster marknad i slutet av 2023.
− Vi jobbar för att kunna säkerställa en snabb produktionsökning när marknaden vänder. Vår ambition är att fortsätta bygga ett ännu starkare Byggmodul på längre sikt. Hållbart byggande i trä är en växande marknad, det är vi säkra på. Tyvärr är marknaden svag för tillfället, men förr eller senare kommer det vända, sa Henrik Asp på Moelven Byggmodul.
Moelven Töreboda AB
Världens äldsta limträfabrik som grundades 1919. Bedriver konstruktion och produktion av bärande träkonstruktioner som hallar, träbroar och egna byggsystemet Trä8 för flervåningshus med trästomme. Cirka 140 anställda med en omsättning på 425 miljoner kronor (2022).
Moelven Byggmodul AB
En av Skandinaviens största producenter av industriframställda byggmoduler i trä. Cirka 500 anställda med en omsättning på 1,7 miljarder kronor (2022). Svenska produktionsanläggningar finns i Kil, Säffle och Torsby.
Källa: Moelven, Allabolag.se.