Vida satsar på Sveriges största solcellspark

Nyligen tecknades ett avtal mellan Vida, elbolaget Bixia samt solenergiföretaget Svea Solar, som innebär att en ny stor solpark kommer att byggas i Blekinge med byggstart under hösten. Solparken blir landets hittills största och kommer bidra med cirka 19 GWh ny elproduktion i elområde 4.

Solcellsparken beräknas att vara i drift under våren 2023. Foto: SydGrönt

Solparken kommer kunna förse ungefär 3 800 villor per år med el. Bakom satsningen står sågverkskoncernen Vida tillsammans med Bixia och solenergiföretaget Svea Solar, genom en så kallad PPA (Power Purchase Agreement). Det innebär att Svea Solar kommer att bygga, äga och förvalta solparken och att Vida genom Bixia köper den el som parken producerar. Vida har sedan 2014 samarbetat med Bixia gällande elhandel, och denna solpark kommer inkluderas inom bolagets långsiktiga elhandelsstrategi.

Vida arbetar aktivt med sitt klimatarbete som redan idag bidrar till att minska mängden koldioxid i atmosfären. Växande kolsänkade skogar och av skogens biprodukter från deras sågverk tillverkas utsläppsneutral energi.

 – Vi vill vara ett företag som bidrar till klimatomställningen. Därför känns det fantastiskt bra att vara delaktig i den här solparkssatsningen. Vi är tacksamma för att Bixia har faciliterat affären och vi delar deras målsättning om att framtidens el ska vara både förnybar och lokalproducerad, säger Måns Johansson, koncernchef på Vida, i ett pressmeddelande.

Avtalet sträcker sig över tio år. Solparken ska hjälpa koncernen i sitt klimatarbete samtidigt som de sänker sina elkostnader och skyddas mot volatilitet i elmarknaden under avtalstiden.

– Vi är mycket glada över att utöka vårt samarbete med Vida som är en spännande koncern med höga klimatambitioner som ligger i linje med Bixias. Att ett sågverksbolag som Vida gör den här storskaliga satsningen på solel är viktigt, och att parken byggs i södra Sverige, där det finns ett stort produktionsunderskott av el gör den ännu viktigare, säger Eric Constantien, försäljningsansvarig på Bixia.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 juli 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste