Kesla växlar upp med ny generation skördaraggregat

Kesla tillverkar skördaraggregat för allt från klen gallring till grov slutavverkning som kan användas på bland annat traktorer, grävmaskiner och skördare. Nu tar företaget nästa steg i utvecklingen med de nya RH-III aggregaten.  

Keslas nya tredje generation skördaraggregat har optimerats för bttre effekt/viktförhållande, hög flexibilitet och lång livslängd. Foto: Kesla

De nya skördaraggregaten i RH-III-serien har enligt Kesla förnyats och förbättrats på flera punkter samtidigt som företaget också utvecklat sin tillverkning med satsningar på ökad automation.

Hög nettoeffekt

Ramarna till den nya generationens aggregat bearbetas i ett stycke efter montering genom svetsning, och till rörliga delar används gjutna delar i stor utsträckning. På det viset menar Kesla att man uppnår en stor måttnoggranhet när det gäller konstruktionen.

För ökad livslängd har man monterat kraftiga axlar och lagringar, och hydrauliken har förnyats för att minimera effektförluster samt för att ge en hög nettoeffekt. RH-aggregatens hydraulsystem medger enligt Kesla höga oljeflöden utan att kräva mycket effekt. Samtidigt menar man att den tvåhjulsdrivna matningens höga verkningsgrad ger en hög effekt även hos basmaskiner med litet oljeflöde.

Något som Kesla också uppger sig ha jobbat extra mycket med i den nya generationen är optimeringen av effekt/vikt-förhållandet. Därför har nollserien genomgått en lång och noggrann testfas på olika platser i världen och på olika basmaskiner där både skogsbolag och maskintillverkare deltagit.

Modulär konstruktion

Tack vare en modulär konstruktion kan RH-aggregaten också enkelt optimeras till olika trädslag, förhållanden och maskiner.

– Vår strategi som marknadsledande tillverkare av fordonsoberoende skördaraggregat leder oss att utveckla produkterna så att de flexibelt passar till olika förhållanden och basmaskiner. Detta gör oss till en överlägsen partner för tillverkare av grävmaskinsbaserade skördare och de skördartillverkare som inte har egna skördaraggregat i sortimentet, säger Kesla Oyj:s chef för affärsområdet loggning, Mika Tahvainen i ett pressmeddelande.

De första skördaraggregaten av modellerna 19RH-III och 21RH-III levererades i början av året och leveransen av samtliga åtta modeller i RH-III-serien börjar enligt Kesla i början av 2022.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste