Klimatanalys för skog i taxonomin

EU:s gröna taxonomi, vars första delegerade akt presenterades den 21 april, väckte liknande reaktioner som den svenska skogsutredningen. Trots omfattande förhandlingar är ingen riktigt nöjd hittills, och kraven på skogen kan komma att hårdna de kommande åren.

EU:s taxonomi för hållbara investeringar blev inte den kalldusch för skogsbruket som man länge befarade, men skärpta krav kan komma successivt. Foto: Mostphotos

Medan Greenpeace kallade taxonomin som ett svek mot människor som bryr sig om skog och klimat och beskyllde EU för att ha lyssnat för mycket på de som förespråkar ett aktivt brukande av skogen, så är skogliga intressen kritiska till förslag som klimatanalys för skogsägare över 13 hektar.

Ett levande dokument

Tidningen Dagens Industri skriver på sin hemsida även om bioenergi, som ser ut att få tummen upp som en långsiktigt hållbar investering permanent och inte bara som en övergångslösning. En representant för EU-kommissionen uppger enligt Dagens Industri att den svenska oron kring bioenergin blivit bemött.

Samtidigt pratade man under presskonferensen i samband med att taxonomin presenterades om att den ska vara ett levande dokument med kontinuerlig anpassning utifrån forskning.

För skogen kommer snart en ny gemensam EU-strategi och skogsbruket slipper initialt hårdare krav för bevarande av biologisk mångfald i taxonomin. Samtidigt kan det komma successiva skärpningar när det gäller klimatanpassning och hänsyn till den biologiska mångfalden de kommande åren.

Känner mig bekymrad

I en skriftlig kommentar till Skogsaktuellt skriver EU-parlamentarikern Erik Berglund (S), som jobbat aktivt med att lyfta fram skogsbruket i arbetet med taxonomin:

” Det är bra att EU-kommissionen har återkommit med ett uppdaterat förslag, man har ändrat sig enligt både mina och regeringens synpunkter, inte minst vad gäller skogen, vattenkraften och bioenergin. Jag är däremot skeptisk till att naturgas verkar var inkluderat, om än som övergångslösning. Övergångslösningar riskerar alltid att bli permanenta.

Jag kommer behöva analysera förslaget ordentligt, men jag känner mig bekymrad, det verkar inte tillräckligt. Vi får se efter en närmare analys, men i nuläget känner jag mig skeptisk till om jag kommer kunna rösta för detta förslag.”

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 22 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste