Tusentals hektar med toppbrott i Värmland

SVT Nyheter Värmland rapporterar om stora skogsskador på höjdlägen i västra Värmland. Stora Enso, som äger mycket skog i området, rapporterar om tusentals hektar skadad skog efter vårens flyginventeringar.

Efter vårens flyginventeringar i norra Värmland bedömer både Skogsstyrelsen och Stora Enso att det rör sig om flera tusen hektar skog som drabbats av toppbrott i vinter. Foto: SVT Nyheter Värmland

Som om inte granbarkborrens härjningar vore nog så har vinterns milda temperaturer i kombination med stora snömängder och hård vind orsakat omfattande skogsskador i form av toppbrott på landets skogar.

Främst i höjdlägen

Skadorna återfinns framförallt på höjdlägen från omkring 300 meter över havet, och från bland annat Värmland, Gästrikland, Hälsingland och Medelpad rapporteras det om stora arealer skadad skog.

Tillsammans med Hans Källmark, skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen i Värmland har SVT Nyheter Värmland besökt skogen på Hovfjället där både klena och grova träd gett vika för den tunga snön.

– De här skadorna uppkom troligtvis i januari, när första omgången med snö kom här i Värmland. Det är främst skog i höjdlägen på 350 till 400 meter över havet i Torsby kommun som drabbats hårdast, säger Hans till nyhetskanalen.

Åtgärda nu

Han menar att det är svårt att bedöma exakt hur mycket skog som skadats, men delar Stora Ensos bild av att det rör sig om tusentals hektar, vilket bland annat vårens flyginventeringar visat.

– Det är skador som bör åtgärdas nu, säger Hans, som beskriver omfattningen av skadorna som de värsta på många år.

Han uppmanar skogsägare att inventera sina skogar i höjdlägen för att den skadade skogen ska kunna avverkas i tid, innan den blir en grogrund för stora mängder skadeinsekter. Han manar också till försiktighet i uppröjningsarbetet och uppmanar skogsägare att inte arbeta själva med motorsåg i skogen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste