Eremit sammanför skogsägare och campingsugna

Svenska skogsägare har ofta riktiga smultronställen på sina fastigheter, så som vackra platser och spännande miljöer. Nu finns möjligheten att tjäna på naturturism genom att låta campingsugna besöka dessa platser via appen Eremit.

Ett tjugotal campingvänliga platser i södra Sverige är i dag anslutna till Eremit där skogsägare har möjligheten att ta betalt för naturturism. Foto: Mostphotos

Korttidscamping med husvagn eller husbil på olika natursköna platser i det fria underlättas nu med hjälp av den nya tjänsten Eremit, där skogsägare kan tjäna en slant på naturturism.

– Vi lanserade tjänsten www.eremit.app våren 2020 med ett fåtal platser som snabbt blev fullbokade, säger Axel Hjelmer som är en av initiativtagarna bakom Eremit, i ett pressmeddelande.

Riktiga naturupplevelser

Eremit app visar tillgängliga campingplatser och rastplatser via en karttjänst, där man kan titta på platserna som har beskrivningar, uppgifter om lämplig storlek av fordon samt pris. Platserna bokas i appen, som i dagsläget finns tillgänglig för Android-telefoner eller via hemsidan.

Dagens moderna campingfordon är välutrustade och möjligheten till unika naturupplevelser lockar både svenska och utländska turister.

– En av våra första gäster i Eremit var ett par från Hannover. De övernattade på vår vändplan vid sjön och metade abborrar som de åt till kvällsmat. De beskrev det som sin största naturupplevelse någonsin och att det var första gången de hörde riktig tystnad - min vändplan! säger Axel.

Lönsam avsättning

Om man som skogsägare inte vill lägga alla ägg i samma korg och även satsa på upplevelser och naturturism finns här en stor möjlighet menar han. Att göra vackra, campingvänliga platser tillgängliga för turister kan dessutom kombineras med certifieringskrav om avsättning av skog, som istället kan utnyttjas på andra sätt.

– Att anlägga en Eremitplats i dessa områden kan vara ett bra sätt att göra avsättningen lönsam, säger Axel.

I samförstånd

2021 har utnämnts till friluftslivets år och coronapandemin har satt rejäl fart på en trend som redan varit under god utveckling de senaste åren, nämligen friluftsliv. Eremit erbjuder enligt Axel en möjlighet för detta under kontrollerade former samtidigt som det kan skapa en intäkt för skogsägare utöver den från virke.

– Vi skapar en enkel och uppskattad kontakt mellan den lokala markägaren och gästen. De flesta campare vill göra rätt för sig och känner trygghet i att vistelsen sker i samförstånd med markägaren. Det har saknats ett enkelt sätt göra rätt för sig - fram tills nu säger Axel.

Allemansrätten om camping

et är inte tillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. Praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom "skog och mark" räknas även stränder, hagar, parkmark och gräsmattor som terräng. Förbudet finns i terrängkörningslagen.

Det finns inga bestämmelser om hur länge du kan ställa upp ditt motorfordon på samma plats. När det gäller tält anses gränsen gå vid något enstaka dygn. En husvagn eller husbil uppfattas förmodligen som mer störande än ett tält.

Fråga därför alltid markägaren om lov innan du ställer upp din husvagn eller husbil i närheten av bostadshus, även om det bara är för en natt.

Källa: Naturvårdsverket

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 februari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste