Här är Ponsses nya simulatorsatsning

Skogsmaskinssimulatorer har blivit mycket populära i utbildningssyfte de senaste åren. Den snabba teknikutvecklingen har fått Ponsse att modernisera sitt utbud med det nya kompletta utbildningspaketet ”Full-simulator”.  

Ponsse Full-simulator är den finska skogsmaskintillverkarens nya premiumsimulator för utbildning och träning av nya maksinförare. Samtidigt kan den också vara ett redskap för forskare som vill utföra repetitiva studier. Foto: Ponsse

Totalt erbjuder finska Ponsse nu tre typer av simulatorer: Basic, Compact och den nya Full-simulatorn, som alla ska erbjuda en modern inlärningsmiljö för Ponsses maskiner och informationssystem.

Simulatorer är säkra och kostandseffektiva sätt att lära helt nya förare grundläggande körning, knappar och reglage, kranrörelser och trädfällning utan att riskera skador på maskiner eller annat. Allt sker i en kontrollerad datamiljö.  Med sin nya simulator tar Ponsse denna teknik till en ny nivå.

Helt ny teknik

– Den nya Full-simulatorn består av helt ny digital teknik, vilket gör simulatorutbildningen smidig och rolig. Den detaljerade och realistiska grafiken gör att utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen, säger Jussi Jurvanen, operatörsutbildare vid Ponsse Plc i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Sim Trainer, simulatorns träningshanteringssystem, innehåller olika nivåer allt eftersom operatörerna lär sig nya färdigheter. Användarna får lära sig säkra, effektiva och produktiva sätt att använda en skogsmaskin redan under de första utbildningsstegen.

Realistiska förhållanden

Kör man skördare i Ponsse Full-simulator kan man utföra verkliga avverkningsuppdrag under så realistiska förhållanden som är möjliga i en simulator, och även övningar med olika teman. Skotarfunktionen fokuserar på lastning och krankörning.

För att ge en så realistisk känsla som möjligt i Full-simulator använder Ponsse tre stående storbildsskärmar på 55 tum för en bättre känsla och körupplevelse. Både Opti-informationssystemet och mätenhetens pekskärm är de samma som på riktiga skördare, så att man känner igen sig när det är dags att ta steget till att köra i skarpt läge.

God ergonomi

Simulatorn har enligt Ponsse fått en ergonomi som ska främja inlärningen och göra den bekväm och rolig. Dessutom kan Full-simulatorn konverteras för grävmaskinsbaserad skördarträning för ökad flexibilitet.   

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 januari 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste