Film ska göra skoteråkare medvetna

För att inte skoteråkare ska köra sönder åkermark och skogsplanteringar har nu LRF tagit fram en utbildningsfilm som ska göra förarna mer medvetna.

Det är på uppdrag av Nationella Skoterrådet som LRF tagit fram en film som ska hjälpa till att förklara för skoteråkare hur deras körning kan få konsekvenser för skogsplanteringar och åkermark.

­­– Jag får väldigt många samtal och bilder från jordbrukare och skogsbrukare som har problem med skador från skoterkörning, säger Ida Nyberg, LRF:s representant i Nationella Snöskoterrådet i ett pressmeddelande från LRF.

Påverkar markägaren

Syftet med filmen är att få skoteråkarna medvetna om hur skador på skog och mark uppstår på grund av skoterkörning och hur det is in tur drabbar jordbrukarens lönsamhet.

I filmen får man bland annat följa skogsbrukaren Magnus Olsson från Jorn i Jämtland och jordbrukaren Ingrid Eriksson från Älandsbro i Västernorrland som båda visar hur en ovarsam skoteråkning kan förstöra både grödor och granplantor.

­­­– Det kan ju se inbjudande ut med lössnö och stora öppna ytor. Men om man kör över här är det lätt att knäcka den här plantan och många fler. Om plantan knäcks kommer den inte växa upp och bli ett träd, säger Magnus Olsson i filmen.

Ska ingå i utbildningen

Ida Nyberg från LRF tror att det till stor det handlar om okunskap. Hon säger att skoterlärarna har ett stort ansvar och att tanken med filmen är att den ska visas vid snöskoterutbildningarna.

– Ungdomar har idag inte den naturliga kopplingen till jordbruk och skogsbruk och förstår kanske inte konsekvensen av skoteråkning, säger hon. 

Klicka här för att se filmen!

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera