Trähus frånkopplade från elnätet byggs i Skellefteå

I dag påbörjas byggandet av en soldriven villa helt frånkopplad fån elnätet i Skellefteå. Mörka vintrar och ojämt fördelade soltimmar gör det till en utmaning av dignitet, konstaterar ansvariga. 

Nu börjar byggandet av så kallade off-grid hus i Skellefteå. De färdiga husen är utrustade med solceller och kommer vara helt frånkopplade från elnätet. Foto: Skellefteå Kraft

Syftet är med byggprojektet är att realtidstesta ett nytt självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Systemet är det andra av sitt slag i världen och det första någonsin som har testats så här långt norr ut.

Projektet drivs av Skellefteå Kraft och trähuset levereras direkt från Derome och dotterbolaget A-hus fabrik i Anneberg.

- Vi kommer lära oss massor om nya, klimatsmarta energisystem, som förhoppningsvis på sikt kommer kunna vara till nytta för samhället och världen, säger Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft, i ett pressmeddelande.

Han tycker att de främsta finesserna är att alla komponenter samspelar så smart att det kan producera egen energi även när solen inte skiner.

Huset kallas för ett Off grid-hus, vilket är kopplat till det engelska begreppet för ett hus frånkopplat från elnätet. Som en följd av frånkoppling från elnätet krävs större krav på energieffektiviet på dessa hus än övriga hus.  

Klart till julafton

Huset beräknas vara klart utvändigt till julafton. Därefter monteras solpanelerna och i början av nästa år påbörjas installationen av tekniken. Helt färdigt står huset i juni 2018, då det blir fritt fram att anmäla sitt intresse för att bo i huset. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste