Nya regler om jakt på kron- och dovhjort

Regeringen har beslutat om utökad skyddsjakt på kron- och dovhjort för att minska skador på skog och grödor. 

 

Dovhjortstammen blivit såpass tät att betestrycket skapat problem för jord- och skogsbrukare. Nu utökas skyddsjakten på såväl dov-och kronhjort. Foto: mostphotos

Med anledning av de skador som dov- och kronhjort orsakar på grödor och skog har regeringen beslutat att utöka skyddsjakten. De nya reglerna innebär att skyddsjakt på årskalvar av kron- och dovhjort får ske med vissa restriktioner under perioden 1 juli till den 15 april.

- Jag vet att många jord- och skogsbrukare är väldigt frustrerade över de skador som kron- och dovhjortar orsakar och därför är den här regeländringen viktig. En utökad skyddsjakt på årskalvar kommer hjälpa jord- och skogsbrukarna utan att medföra alltför stor negativ påverkan på kron- och dovhjortstammarna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande. 

Ny regeländring för skyddsjakt

Regeländringen innebär att det blir tillåtet med skyddsjakt på årskalvar som befinner sig på fält med oskördade grödor samt på skogsplanteringar. Skyddsjakten får också ske på eget initiativ, det vill säga utan att det behövs något tillstånd från länsstyrelsen under tiden 1 juli till 15 april. Skåne samt Gotland undantas från den utökade skyddsjakten. Regeländringen träder i kraft 1 januari 2018.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste