Vita älgen ska skjutas

Den vita älgen i västra Värmland blev världskändis över en natt. Nu ska den skjutas på grund av sitt närgångna och aggressiva beteende.

Den vita älgen ska skjutas efter att ha betett sig olämpligt mot boende i området. Foto: Tage Bäck, Arvika

Polisen har fattat beslut om skyddsjakt på den vita älgen efter att den betett sig närgånget och aggresivt. Bland annat har en kvinna skadat sin axel sedan hon blev översprungen av den vita älgen. Boende i området har även sagt att de inte vågar gå ut av rädsla för att träffa älgen, rapporterar Svensk Jakt. 

Den vita älgen blev på allvar världskändis i somras då ett videoklipp lades upp på facebook där älgen simmar över ett vattendrag. Men uppmärksamheten har även fört med sig att allt fler människor har rest till bygden för att ta "den perfekta bilden". 

Förutom sin speciella färg har älgen varit tacksam att fotografera i och med att den alltid varit  relativt oskygg, vilket har fört med sig att fotografer har kommit allt närmre. Naturfotografen Ingemar Pettersson från Uddevalla har gått ut skarp kritik mot hur en del fotografer betett sig. Han har själv inte fotograferat älgen sedan mitten av augusti på grund av all uppståndelse. 

– På senare år har älgen förföljts av ett antal människor nästan varje dag. En del av dem har gått fram bara några meter från den. Det har varit många övertramp där man helt tappat respekten för det vilda djuret. Det klart att älgtjuren med tiden blir ännu mer oskygg gentemot människor då. Jag visste att det skulle sluta så här, säger Ingemar Pettersson till Svensk Jakt

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste