Sköt gallringen i mobilen

Nu ska det vara lika enkelt att planera gallringen från köksoffan som ute i skogen. 

Gallringsplan bygger på funktioner för trädens tillväxt och går att använda med såväl datorn som mobilen. Foto: mostphotos

I dag släpper Skogforsks sitt nya program Gallringsplan. Programmet är en uppdatering av föregångaren Ingvar. Men till skillnad från föregångaren går Gallringplan att använda i webbformat och har dessutom blivit kompatibelt att använda med både mobil och surfplatta. 

–  Namnet säger vad det handlar om. Här kan skogsägaren lägga in uppgifter om sitt bestånd, sedan hjälper programmet till att räkna ut hur det utvecklas, när det är dags att gallra samt möjliga virkesuttag vid slutavverkning. Kort sagt, en plan för gallringar under hela beståndets omloppstid, säger Staffan Jacobsson, i ett pressmeddelande. 

Gallringsplan använder en beståndssimulator där beräkningar och framskrivningar av beståndet görs. Programmet bygger på aktuella och nyutvecklade funktioner för trädens tillväxt och deras självgallring. Beräkningarna görs i bakgrunden och användaren behöver bara föra in värden för det egna beståndet. Programmets autopilot kan föreslå hur och när gallringar ska utföras, men användaren kan också styra med egna önskemål.

 

Gå in och testa programmet här: https://www.skogskunskap.se/rakna-med-verktyg/skogsvard/gallringsplan/

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste