40 år av innovationer

Tre innovationer har utsetts till de mest framgångsrika under SLU:s historia. 

Tre av fem pristagare vars forskning lett till framgångsrika innovationer; Göran Nordlander, Kenneth Alness och Sven Lindgren. Foto: Jenny Svennås-Gillner

Samhällsnytta och innovationshöjd var de främsta kriterierna när vinnarna skulle utses. Bakom de tre vinnande innovationer står fem forskare som fick sina priser under lördagens doktorspromotion.

– Vi tycker att 40 år av viktig forskning behöver uppmärksammas. Därför utlyste SLU en tävling för att lyfta fram de mest framgångsrika innovationerna som har uppkommit inom universitetet. Och alla de fem vinnarna har visat hur viktig SLU:s forskning är för ett hållbart samhälle, berättar SLU:s vicerektor Erik Fahlbeck, i ett pressmeddelande.

Skydd mot snyttbaggen

Göran Nordlander och Henrik Nordenhem på institutionen för ekologi var två av dem som prisades för sin forskning som ledde fram till produkten Conniflex. En töjbar beläggning med fin sand som används på stammen på plantor av barrträd som ett skydd mot snytbaggen. Om denna får härja fritt kan den ta död på upp till 80 procent av nyplanterade plantor.

– Det känns förstås mycket hedrande att vår forskning uppmärksammas på detta sätt. Men framförallt är jag mycket glad och stolt över att den så starkt bidragit till att vi nu är på väg att få bort användningen av gifter på skogsplantor. Det har förbättrat både för miljön och arbetsmiljön för dem som planterar skog, säger Göran Nordlander, i ett uttalande.

Sanera utsäde

En av de andra pristagarna är Kenneth Alness som får sitt pris för att ha utvecklat tekniken Termoseed. Vilket är en effektiv och miljövänlig metod för att sanera utsäde med vatten och varmluft, utan kemikalier. Det är en metod som minskar behovet av betningsmedel och ser till att utsädes är fritt från smitta i kombination med full grobarhet och en lagringsduglig vattenhalt.

God bakterie

Sven Lindgren och Lars Axelsson är de sista av fem pristagare och de uppmärksammas för sin forskning som gav upphov till förståelsen av den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri. Bakterien räknas som ”god” och hjälper till att bekämpa ”onda” mikroorganismer i magtarmkanalen hos människan. Detta har legat till grund för företaget BioGaias produkter. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste