Skogsägare fick rätt om lavskrika

Att förbjöda fem skogsägare att avverka skog där det finns förekomst av lavskrika var fel av Skogsstyrelsen. Det konstaterarade Mark- och miljödomstolen i fredags.

Mark- och miljödomstolen beslut innebär att i samtliga fem ärenden upphävs Skogsstyrelsens beslut.

– Det känns jättebra att de kommit till den ståndpunkt som vi haft hela tiden, säger skogsägaren Per Olov Löfgren i Vallsta, till Sveriges Radio

Ekonomi mot naturvärden

Mark- och miljödomstolen menar att beslutprocessen i Skogsstyrelsens agerande inte gått rätt till. Visserligen kräver  lavskrikans förekomst i området en viss hänsyn men Skogsstyrelsen borde ha vägt egendomsskyddet, alltså skogsägarnas rätt till sin skog, mot naturvårdsintresset, menade domen.

 – En försiktig bedömning vi kan göra så här kort efter att domen kommit är att domstolen inte gett den vägledning vi hoppats på när det gäller lavskrikans bevarandestatus. Skogsstyrelsens beslut är upphävt på formella grunder. Vi måste nu närmare analysera domen tillsammans med Naturvårdsverket, och därefter ta ställning till hur vi ska agera härnäst, säger Tove Thomasson, naturvårdsspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, något som Skogsstyrelsen ännu inte fattat något beslut om.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste