Så ska jägarna få bukt på vildsvinen

Avråder helt från att använda sockerbetor. 

Svenska Jägareförbundet har tagit fram en handlingsplan för att få ökad kotroll över vildsvinen. Foto: Mostphots

Svenska Jägareförbundet har tagit fram en ny handlingsplan med målet att öka kontrollen över vildsvinens snabba framfart.

Läs mer: "Fler vildsvin måste skjutas av"

– Vi har byggt handlingsplanen på aktuell forskning och erfarenheter från våra län där vildsvin har förvaltats under en längre tid, säger jaktvårdskonsulenterna Per Zakariasson, Louise Gårdefalk och Jesper Einarsson, i ett pressmeddelande.

Tre områden lyfts fram i handlingsplanen:

  • Bättre lokal samverkan mellan jägare, markägare, lantbrukare och arrendatorer, framför allt om insatser för att förebygga skador.
  • Vildsvinstammen begränsas genom jakt med hög etik på såväl jägare, jakten och hundanvändningen. Jakten ska anpassas efter tillgången på vildsvin. Vill man till exempel minska stammen måste fler vuxna hondjur fällas och det bör ske nu och till och med november, då risken är minst för att de har kultingar i boet.
  • Åtling och utfodring av vilda djur är viktigt att sköta på rätt sätt. Svenska Jägareförbundet anser att stödjande utfodring inte ska förekomma under vegetationsperioden samt avråder helt från att använda sockerbetor.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste