LEDARE: Sanning om konsekvens

Natt. Unghunden vägrar sova. Upp i sängen, ned ur sängen, hämtar något att tugga sönder. Samma visa om igen. Han bajsar inne, jag torkar upp. Blir irriterad på honom. Kommer på mig själv. Sanningen är att det inte är synd om mig: det är synd om honom. Det var mitt beslut att kastrera honom.

 

Klart att mitt handlande även får konsekvenser för mig. När man tar beslut som påverkar andra ska man tugga i sig konsekvenserna, eller? Att strunta i konsekvenserna av sitt agerande eller att anse sig vara konsekvensneutral är ett fegt förhållningssätt. Man ska ta ansvar för sina handlingar.

 

När jag denna natt, kärleksfullt vårdandes ovan nämnda hund, får tid att uppdatera mig om nyhetsläget slår en sak mig: oavsett ämnesområde i nyhetsflödet förefaller samma gäng dyka upp på flera ställen. Det är ”de godas gäng”, ett åsiktsgäng vars världsuppfattning och idéer anses vara goda. Minsta gemensamma nämnare tycks vara att de vet bäst eftersom deras medmänskliga kompass tycks bättre utvecklad än andras. Det är samma gäng som har långtgående brukanderättsliga och äganderättsliga synpunkter på skogsbruk. Därmed kan vi slå fast att skogspolitik handlar betydligt mer om politik än om skog.

 

Vi ser det goda gänget när de dyker upp på torg och fladdrar med sina banderoller. Det handlar om att de manifesterar mot försvarsövningen Auora17 för att de är emot krig. Det handlar om aktiviteter mot köttkonsumtion för att de är djurvänner. Det handlar om att överklaga slutavverkningsanmälningar för att de är emot skogsbruk. Det handlar om sabotage för att de är emot småskalig vattenkraft. Det handlar om skatt på avstånd för att de är emot avstånd. Det handlar om förbud mot råttgift för att de är emot gifter. Det handlar om mer regleringar för att de är emot människors frihet. Och så håller de på.

 

Men hur var det då med att ta konsekvenserna av sitt handlande? Tja, ”det goda gängets” framfart leder till att vi ska tvingas prata omkull den ryske agenten Piotr när han landstiger, att mångfalden minskar när djuren försvinner från beteshagarna, att skogar med nyckelbiotopsliknande karaktär huggs bort, att brunnarna sinar när grundvattnet sjunker på grund av att kraftdammen sprängts, att landsbygdsföretagen går i konkurs när vinstmarginalen försvann in i Maggans lada, att mjölkstallar brinner upp när råttorna äter sig mätta på elledningar och värst av allt: att de frihetstörstande människorna flyttar till friare länder.

 

I beskrivning av världen genom ”de goda gängets” ögon spelar konsekvenserna för drabbade människor mindre roll. Skogspolitiken har blivit en del av ett större tornerspel där insatserna tillhör någon annan. De enda som kan förlora spelet är de som äger insatserna. Det vill säga du och jag. Det vi ser är att ”de godas gäng” utan eftertanke förverkligar sig själva på alla andras bekostnad.

 

Svinotta. Går en tidig promenad. Duggregn. Huvudvärk och trött. Hunden går bredvid mig i koppel med stor vit tratt runt halsen. Jag tar konsekvensen av mitt handlande. Jag är okej med det.

 

Rickard Axdorff
Rickard Axdorff
Tel: 019-16 61 39
E-post: rickard@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste