Nej till avverkningstak i EU-parlamentets röstning

EU-parlamentet röstade nej till kommissionens förslag om avverkningstak i den så kallade LULUCF-lagstiftningen.

Jytte Guteland (S) är nöjd med resultatet. Foto: Lars Hagberg

– Vi är väldigt nöjda med dagens omröstning. Många svenska ledamöter har tagit en fajt här och i synnerhet vi svenska socialdemokrater. Vi kan med glädje konstatera att den kompromiss som vi tyckte var viktig att stå upp gick vägen och att vi fick med oss en majoritet av parlamentet, säger europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) i en kommentar till Skogsaktuellt. 

Christofer Fjellner (M) är en av de politiker som jobbat mest med LULUCF. Foto: Martin Lahousse, EPP Group.

Christofer Fjellner (M) har arbetat intensivt med LULUCF sedan förslaget kom.  

– Det har varit hårt arbete av många kollegor från många länder samt partigrupper, vilket lett till att vi fått en majoritet i dag i kammaren. Det är såklart viktigt att känna att vi kan andas ut. Vi har nu avvärjt hotet att parlamentet ska ställa sig bakom ett avverkningstak. Nu har vi bättre balans i förslaget, säger han. 

 

- Vi behöver aktiva skogsägare som tar ansvar men också har friheten att bruka sin skog. Kommissionen hade helt missat detta i sitt förslag, därför var lagförslaget, för svensk del, inte bra från början. Nu har parlamentet förbättrat det, och det är mycket värdefullt när vi ska förhandla den slutlig lagstiftning med medlemsländerna, säger Fredrick Federley i ett pressmeddelande.

Fredrick Federley, som är Centerpartiets EU-parlamentariker och Gruppledare för den liberala gruppen i Industriutskottet kommenterar omröstningen följande: 

- Det är ett viktigt ställningstagande från parlamentet för ett aktivt skogsbruk och för ett aktivt klimatarbete. Det har varit en lång och hård kamp för att få gehör för att vi måste hållbart nyttja skogen i stället för att bara låta den stå. Detta är en viktig delseger för skogen och klimatet. Utan skogen kan vi inte klara omställningen till fossilfria byggmaterial, plaster, textilier med mera, säger han i ett pressmeddelande. 

 

Texten uppdateras

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste