Tio vanliga missar i skogen

Säkerhetsinstruktören Mathilda Clausén Wingårdh på Södra skogsägarna  har hållit i otaliga kurser om säkerhet. Här delar hon med sig av sina bästa tips om hur du arbetar säkrare i skogen. Med rätt teknik blir arbetet både snabbare, säkrare och lättare, lovar hon.

1. Kådindränkta kläder. Inköpt utrustning används ofta år efter år. En vanlig missuppfattning är att det inte gör något att det är kåda och olja på arbets­byxorna. Men faktum är att då fungerar inte sågskyddet i byxorna i och med att fibrerna i byxorna blir hop­limmade. Om du skulle råka såga dig i benet ska trådarna som skyddstyget är vävt av, trassla ut sig som ett ludd och göra att kedjan omedelbart stannar. Men om tyget har limmats ihop av olja och kåda dras inte trådarna ut. Då är sågskyddsbyxorna knappast säkrare än jeans.

2.Första förband. Något det ofta slarvas med är första förband. Istället för att ligga i fickan lämnas det ofta i traktorn. Dessutom bör du veta hur du använder tryckförbandet för att exempelvis kunna stoppa en ordentlig blödning. Många har aldrig öppnat och tittat igenom vad som faktiskt finns in förpackningen förrän en olycka skett.
3.Bekväm arbetshöjd. Låt inte trädet falla hur som helst. Placera det så du har en bekväm arbetshöjd. I naturen finns det ofta andra stammar eller stubbar som går att fälla trädet över så att det blir en bekväm arbetshöjd för dig. Det underlättar vid kvistningen, där det läggs mycket arbete. Får du bara upp trädet lite blir det både enklare, snabbare och säkrare. Var dock observant på om trädet kan slå upp  när du fäller.
 
4.Jämn brytmån. Grunden för säker fällning med precision är en bra brytmån. Många gör fel genom att ha en alltför tjock brytmån som blir svår att böja och kan brista. Då förlorar man styrningen över trädet. Våga gå ner till en brytmån på tio procent av brösthöjdsdiameten av trädet. I normalfallet går man inte över tre centimeters brytmån. Många sparar en tjockare brytmån när det är längden på brytmånen som är avgörande för böjhållfastheten. En alltför tjock brytmån kan resultera i att man tvingas stå och banka med  kil eller att trädet spjälkas.
5.Kedjan. Det viktiga är att kedjan ligger an mot hela svärdet och den ska inte hänga ned. En för hårt spänd kedja sliter på bland annat  nos­trissan, medan en för löst spänd kedja som klapprar om man slår med handen på undersidan av svärdet, sliterpå svärdet och kan göra att kedjan hoppar av.  För att fila på rätt sätt är det bra att använda en mall. Det är hundradelar som avgör om  resultatet blir farligt eller bra.
 
6.Kolla hjälmen. Vid fällning av ett träd tänker du säkert ofta att det är själva trädet som är det farligaste. Men det farligaste kan faktiskt vara det trädet drar med sig  när det faller, exempelvis en torr gren eller ett dött träd. Det kan då komma rakt mot dig. En bra hjälm kan skydda dig mot mycket av det som faller ner. Hjälmar tillverkas i plast som åldras, därför bör den användas i max fem år.
 
7.Fällriktningar. Är trädet snötyngt? Lutar det åt ett håll? Det är viktigt att kontrollera vilka tyngder (snö, vind, krokighet) som påverkar trädet för att avgöra fällriktning och fällmetod. Ta en funderare på lämplig fällriktning och fäll inte alla träden slentrianmässigt på samma sätt.
8.Olika öppningsvinkel på riktskär. Förr hade man en liten öppningsvinkel när man fällde trädet. Men öppningsvinkeln ska inte alltid vara samma. I uppförsbacke eller om man fäller över ett hinder ska trädet inte falla så långt och öppningsvinkeln ska då vara mindre. I en nedförsbacke behövs en större öppningsvinkel. Vinkeln  beror med andra ord på hur terrängen ser ut. De två ytorna ska gå ihop precis innan trädet slår i backen så att brytmånen går av. På så sätt kan du ha styrning på trädet under så lång tid av fällningen som möjligt.
9.Rätt reträtt. Innan trädet fälls ska en reträttväg planeras och röjas, när trädet börjar falla  ska  reträtt ske snett bakåt, och inte rakt bakåt. Om trädet slår i något, skjuts stammen med största sannolikhet rakt bakåt.
 
10.Startmetoden. När du startar sågen är det viktigt att du inte kaststartar med fel hand. Starta med sågen mellan knäna och ha kedjebromsen i ifall du startar med halvgas.
 

Gå en kurs

För att lära dig mer om säkerhet i skogen finns det ett flertal kurser att gå, med olika nivåer. Säker Skog har cirka 350 certifierade instruktörer spridda över hela landet. På hemsidan www.sakerskog.se kan du se var den närmsta instruktören finns. Där finns information om allt från nybörjar­kurser, hur man sågar i stormfälld skog till skylift med mera.
Även Studieförbundet Vuxenskolan har utbildningar. De arrangerar studiecirklar som passar bra för den som vill gå en längre kurs i ett lugnare tempo.
 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste