Så ser framtidens motor för skogsmaskiner ut

Volvo Penta avtäckte under Elmia Wood sin lösning för att uppfylla steg V, som träder i kraft 2019, för skogsbruket. Ledordet är enkelhet. 

Volvo Penta redogjorde under Elmia Wood för hur man ska klara av de kommande steg V-kraven på avgasrening inom skogsbruket.Foto:Ann-Louise Larsson

Om två år, 2019, träder de nya emissionskraven för dieselmotor i skogs­maskiner i kraft, steg V (5). Många tillverkare är redan nu långt framme i sin motorutveckling och Volvo Penta kunde på Elmia Wood för första gången publikt presentera sin åttaliters D8-motor som uppfyller steg V-kraven. Motorn levererar 160-230 kilowatts effekt, anpassad efter skogsbrukets behov och med kundnytta i fokus. Ledordet i utvecklingen har varit enkelhet – i installationen, användandet och underhåll. 

– Bland annat är den utrustad med ett system som underhåller motorn under själva driften, vilket ger minimalt med stopptid, säger Johan Carlsson, Chief Technology Officer på Volvo Penta. 

 – Vi märker ett ökat intresse för Volvos motorer till skogsbruksmaskiner;:skördare och flismaskiner i första hand. Genom lanseringen här i dag av vår steg V-version vill vi visa att vi blir en aktör att räkna med de kommande åren, fortsätter han. 

Låg ljudnivå

För att klara de nya kraven har man utvecklat efter­behandlingssystemet ytterligare genom att kombinera katalytiska tekniker med dieselpartikelfilter och så kallat ASC, Ammonia slip catalyst. Mer i detalj använder steg V-motorn DOC, diesel­oxidationskatalysator i kombination med SCR, selektiv katalytisk reducering samt DPF, dieselpartikelfilter, Adblue och så kallat ASC. Systemet fungerar effektivt även utan att man behöva spruta in bränsle i avgasflödet för att höja temperaturen. Med den teknik som Volvo Penta tillämpar har avgaserna en optimal temperatur när de passerar genom avgasbehandlingssystemet. Låg värmeavstötning från hela systemet innebär att mindre kylning krävs. 

– Motorn är kraftfull även vid låga varvtal. Det skapar produktivitet och bränsle­effektivitet samtidigt som ljudnivån runt maskinen blir låg, säger Johan Carlsson. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste