Krysta på finska

Sverige är ett bra land att leva i. Men ganska mycket väsentligt i samhället funkar avgjort inte. Vi kan börja med järnvägen. För den som tar tåget är risken ganska stor att hon eller han kommer att fastna någonstans på den svenska landsbygden. I värsta fall i ett mörklagt, utkylt tåg med fulla toaletter. Vill det sig riktigt illa handlar det inte om någon timme utan stora delar av en dag. Det finns bättre sätt att avnjuta den svenska landsbygden på.

Så kan vi ta skolan. Långsamt segar vi oss uppåt från bottenkänning när det gäller kunskapsnivån, men det tar tid. Många elever har tappat sugen och skolkar, vilket kanske inte är så välbetänkt om de vill ha ett mer avancerat jobb i framtiden än att backa ut hamburgare på någon snabbmatskedja.

Nästa elände finner vi i sjukvården. Kanske blir den krasslige sittande på akutmottagningen större delen av ett dygn. När man slutligen läggs in kanske man får bo i en korridor. I sanningens namn ska sägas att är man riktigt illa däran sätts alla klutar till för att rädda livet. Grejor finns det, men organisation och löner för dem som gör jobbet? Observera att våra kattor har tillgång till bättre medicinsk utrustning än många, kanske de flesta (?) människor på jorden.Tänker du dig att föda barn blir det kanske förlossning i en bil. Bor du i Stockholm kan det bli en resa till Finland. Säger barnmorskan där ”ponnista!” är det läge att ta i på skarpen, det betyder nämligen ”krysta”. Kan vara bra att veta.

Sedan kan vi se hur det står till hos polisen. Ur en redan underbemannad och underbetald kår slutar ett par poliser i veckan. Onödigt att säga, får du inbrott hemma hos dig lär nog poliserna gå bet på uppgiften att fånga skurkarna. Om de överhuvudtaget bryr sig. Bor du på Gotland är det hela 300 militärer som är redo att gripa in om FI kommer! Troligen har FI fler mannar än så till sitt förfogande.

De som är invandrare får vanligen tillbringa ett par år i någon avkrok av landet innan de får uppehållstillstånd och ännu längre tid innan de får ett jobb. Jag tycker att vi ska ta emot människor som flyr från krig, men det vore klädsamt om någon politiker sa att ”det här kommer att ta tid och kosta pengar!”. Detta så vi vet vad som gäller.

Vad som däremot funkar i vårt samhälle är ett stilla guldregn av skattepengar över obskyra föreningar och radikala teatergrupper med mera. Låter det som en bananrepublik? Fel, det är ett mer än genomorganiserat samhället tillika med världens troligen högsta skatter! Alla partier som sitter i riksdagen ska ta åt sig.

Risken med allt det här är att någon tar rygg på en herre med en liten mustasch och kommer med förslag till brunmelerade och radikala lösningar. Det går extra lätt nu i vår datoriserade tillvaro. Finns det då inget bra? Jo, ta skogsbruk. Vi har i dag fixat till ett virkeskapital på 3 000 miljoner m3sk och mer blir det. Men det är tydligen en suspekt verksamhet som det ­gäller att hålla ögonen på!

Bo Lindevall
bo.lindevall@glocalnet.net

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste