Stockholms skärgårdsöar försvinner i djupet

En fjärdedel av Stockholms skärgårdsöar kan vara borta om 100 år på grund av klimatförändringar. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Alma Strandmark är forskare vid Stockholms universitet och har disputerat med sin avhandling om hur klimatförändringen påverkar Östersjöns strandekosystem. En höjning av havsnivån på en halv meter kan enligt Strandmarks avhandling göra att 3000 av Stockholms skärgårds cirka 12000 öar riskerar att försvinna.

I södra Sverige påverkar landhöjningen. Utan den skulle det redan vara problem med höjda havsnivåer i Stockholms skärgård. Det är en jämviktslinje i höjd med Norrköping där landhöjning och havsnivåhöjning tar ut varandra. Söder om den linjen är det redan idag problem med stranderosion och förlust av habitat menar Strandmark.

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

När staten övergivit allemansrätten ska den sluta gälla

Svenska staten har slutat bry sig om att allemansrättens skyldigheter att hänsyn och varsamhet ska gälla, men upprätthåller förstås rättigheterna att få inkräkta på andra personers egendom och missbruka denna. Fast när staten inte gör sin del och struntar i brott mot hänsyn och varsamhet, så bör även markägarens skyldigheter upphöra. Kort sagt är det dags att på egen hand upphäva allemansrätten.

Kommentera