Stockholms skärgårdsöar försvinner i djupet

En fjärdedel av Stockholms skärgårdsöar kan vara borta om 100 år på grund av klimatförändringar. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Alma Strandmark är forskare vid Stockholms universitet och har disputerat med sin avhandling om hur klimatförändringen påverkar Östersjöns strandekosystem. En höjning av havsnivån på en halv meter kan enligt Strandmarks avhandling göra att 3000 av Stockholms skärgårds cirka 12000 öar riskerar att försvinna.

I södra Sverige påverkar landhöjningen. Utan den skulle det redan vara problem med höjda havsnivåer i Stockholms skärgård. Det är en jämviktslinje i höjd med Norrköping där landhöjning och havsnivåhöjning tar ut varandra. Söder om den linjen är det redan idag problem med stranderosion och förlust av habitat menar Strandmark.

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera