Nya rön kan ge förbättrad myggbekämpning

Att myggen kan vara en riktig plåga kan många skogsarbetare skriva under på. Nu har forskare studerat insekters hjärnor och resultaten kan leda till förbättrad insektsbekämpning.  

Mygg och knot kan vara nog så besvärligt och ibland tycks inget insektsmedel hjälpa. Kanske kommer vi se myggbekämpning där vissa nervceller hos myggan slås ut i framtiden? Foto: mostphotos

Forskarna kan för första gången visa hur flugor och andra insekter känner av förändringar i såväl temperatur som luftfuktighet. Resultaten ökar förståelsen för hur insekternas hjärnor fungerar; vad de reagerar på och hur de reagerar, vilket i sin tur kan leda till effektivare myggbekämpning. 

– Kan vi slå ut vissa nervceller i deras hjärnor så öppnar det nya dörrar för myggbekämpningen. Om bekämpningen blir effektivare går det att komma tillrätta med insektsburna sjukdomar på ett helt annat sätt än i dag, säger Marcus Stensmyr,  universitetslektor vid biologiska institutionen, Lunds universitet, i ett pressmeddelande. 

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera