Spökskogar tar över

Spökskogar – skogar med döda träd längs med stora delar av kustlinjen som blivit översvämmade av stigande havsnivåer, räknas som ett av de mest uppenbara tecknen på den pågående klimatförändringen.

Klimatförändringen skapar så kallade "spökskogar" i allt högre takt. Foto: mostphotos 

Processen med spökskogar har visserligen funnits i tusentals år men de senaste årtiondena har utbredningen accelererat i samband med att polarisen smälter och havsnivåerna höjs. I och med höjda havsnivåer har träden drunknat i saltvattnet.

Forskare försöker nu undersöka hur snabbt processen med spökskogar går till. Men enligt CBS news är forskare överens om att situationen är allvarlig och att det finns ett starkt samband till klimatförändringar. 

Fenomenet händer runt om i världen men forskare menar att tillväxten av spökskogar är särskilt vanliga i Nordamerika, där tusentals hektar av skogsmark har dött av inkommande saltvatten. Den nya miljön har även medfört möjligheter för arter som tidigare inte fanns på platsen. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera