Förundersökningen mot Stora Ensos roll i skogsbranden inte klar

För tre år sedan härjade i Västmanland vad som kom att bli den största skogsbranden i modern historia. En av Stora Ensos entreprenörer tros ha startat branden. 

Skogsbranden i Västmanland ett år senare. Foto: Carolina Wahlberg

Branden startade troligen av Stora Ensos entreprenörers markberedare och när maskinföraren larmade brann ett område på cirka 30 gånger 30 meter. Branden kom att få enorma konsekvenser. Efter branden startades en förundersökning som gäller frågan om allmänfarlig vårdslöshet. Om skogsbolaget fälls riskerar de att få böter. 

– Skulle något av bolagen fällas så får de en företagsbot i sådana fall, om det nu blir aktuellt. Men nu har vi ju inte väckt något åtal ännu, och Stora Enso har begärt att komplettera med synpunkter och material vilket de gjort vid ett antal tillfällen innan jag prövar frågan, säger åklagare Christer Sammens som leder förundersökningen, till p4 Västmanland.

 

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

När staten övergivit allemansrätten ska den sluta gälla

Svenska staten har slutat bry sig om att allemansrättens skyldigheter att hänsyn och varsamhet ska gälla, men upprätthåller förstås rättigheterna att få inkräkta på andra personers egendom och missbruka denna. Fast när staten inte gör sin del och struntar i brott mot hänsyn och varsamhet, så bör även markägarens skyldigheter upphöra. Kort sagt är det dags att på egen hand upphäva allemansrätten.

Kommentera