Nu väntar fem månader av överkonsumtion

Från och med i dag lever vi resten av året över våra tillgångar. Overshoot Day betyder att vi förbrukat våra förnybara resurser för i år. Denna dag fortsätter att infalla allt tidigare för varje år. 

En åtgärd för att minska vår påverkan på jorden är att halvera vårt matsvinn. Foto: Katarina Johnsson 

Earth Overshoot Day talar om när vi tagit slut på jordens resurser. Datumet beräknas årligen av Global Footprint Network, samarbetspartner till Världsnaturfonden, WWF. Beräkningarna utgår från fyra faktorer som talar om hur mycket vi konsumerar, hur effektivt produkter tillverkas, befolkningsstorlek och hur mycket resurser naturen kan återskapa.

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Snabb försämring

Fram till 1970-talet rådde balans mellan det vi hade att tillgå och det vi förbrukade. Men sedan dess har Overshoot Day inträffat tidigare och tidigare för varje år. I år infaller Overshoot Day i dag, den 2 augusti. Det är en dag tidigare än i fjol.

Sett till hela världen lever vi som om vi hade resurser som 1,7 jordklot. Men skillnaden mellan världens länder är stor. Australien och USA ligger på högt listan, medan Brasilien och Indien förbrukar mindre resurser. 

Nödvändiga förändringar

Att minska koldioxidutsläppet är en viktig punkt på förändringslistan, vilket faktiskt har skett de senaste tre åren. Men det finns mycket mer att göra.

– Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.

Enligt Stefan så är Parisavtalet ett steg i rätt riktning, men det krävs att fler går åt samma håll.

– Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste