Kampen om avverkning i Bialowieza hårdnar - Polen stäms av EU

EU vill stoppa den planerade avverkningen i Bialowieza, Polen. Bialowieza brukar beskrivas som Europas sista urskogsliknande område.

EU-kommissionen kräver att skogsavverkningen omedelbart ska stoppas i den skyddade Bialowieza-skogen i Polen.
Foto: mostphotos

Skogsområdet Bialowieza har haft problem med granbarkborrar som polska myndigheter  befarar hota överlevnaden av den nuvarande skogen om inte granarna avverkas. Förra året beslutade den polska regeringen att öka avverkningen tredubbelt. 

Planerna mot avverkning har fått miljöaktivister världen över och unesco att protestera, och nu når planerna på avverkningen högsta juridiska instans.

EU-kommissionen har vänt sig till EU-domstolen med en begäran om ett interimistiskt beslut för att omedelbart stoppa trädfällningen. Den juridiska grunden för begäran är att Bialowieza ingår i Natura 2000, ett nätverk av värdefulla naturområden som EU-länderna förbundit sig att skydda, enligt Sydsvenskan. 

I juni 2017 uttalade den polska miljöministern Jan Szyszko sig om världsarvet och menade då att området bör förlora sin skyddsstatus i och med att det hade kommit till på ett "illegalt" sätt då "ingen hänsyn hade tagits till lokalbefolkningen". 

Bialowieza

Area: 141 885 hektar med varierad trädslagsblandning, området har även flera våtområden 

Området har varit nationalpark i både Polen och Vitryssland sedan 1932. På den polksa sidan är endast 17% av skogen skyddad som nationalpark. 

59 kända däggdjur (inklusive visenter, varg, utter) samt mer än 250 olika fågelarter. 

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste