En missad möjlighet för skogsägare

Intresset för ekoturism ökar och är i dag en stor inkomstkälla för olika arrangörer. Malin Bruce, verksamhetsansvarig på Kolarbyn, tycker att detta är en bra möjlighet till en extra inkomst för landets skogsägare.

Malin Bruce, ägare av Kolarbyn Eco Lodge, tycker att fler skogsägare borde satsa på naturturism på den egna marken.
– Det finns ju konceptet med att bo på lantgård, men ingen ha gjort samma sak i skogen. Det är egentligen konstigt eftersom det är så populärt, säger hon. Foto:  Pia Gyllin

Kolarbyn Eco Lodge ligger utanför Skinnskatteberg och marknadsför sig som ”Sveriges mest primitiva vandrarhem”. Gästerna erbjuds boende i traditionella kolarkojor i en by som varken har elektricitet eller rinnande vatten.

– Det blir en naturnära upplevelse och man kommer verkligen bort från vardagen. Folk stänger av mobiltelefonerna och kopplar verkligen av, berättar Malin Bruce som drivit Kolarbyn sedan i våras.

Stillheten och möjligheten att totalt koppla bort vardagsstressen är uppskattat i Kolarbyn. Här finns ingen elektricitet och man bor i en kolarkoja med bara stearinljus och en brasa som ljuskälla.

– En tjej berättade att hon vaknade mitt i natten och tog på sig pannlampan för att gå på dass – och när hon kom ut var det ljust eftersom klockan var elva på förmiddagen! Det blir en annan avkoppling än hemma, här finns ingenting annat än naturen runt omkring. Det är väldigt vilsamt: inget jobb, inga sociala media, bara lugn och ro.

Far och son Tom och Sam Mather har rest från Yorkshire i Storbritannien för att besöka byn och den svenska naturen. Höjdpunkten på deras tre dagar långa vistelse ska bli bäversafari under kvällen.

Behöver en hektar

Kolarbyn har funnits i ett antal år och ligger på Sveaskogs mark som arrenderas på ett treårigt kontrakt. Malin äger själv ingen mark, men skulle i så fall byggt en by där.

– Det är ett jättebra sätt att nyttja skogen på ett annat sätt. Jag vet inga markägare som har satsat på ekoturism på det här sättet. Det finns ju konceptet med att bo på lantgård, men ingen ha gjort samma sak i skogen. Det är egentligen konstigt eftersom det är så populärt. Hela naturturismen är på frammarsch. Vi har en unik natur i Sverige och många vill besöka den. Hälften av mina gäster kommer från utlandet.

Samlingskojan erbjuder möjlighet att umgås i byn.

För att kunna sätta upp en anläggning behöver man enligt Malin bara någon hektar mark och tillgång till vatten.

– Man måste ha någon form av dass också, men det är ju lätt att ordna. Man kan ha kanoter om man har en sjö. Folk vill ha något att göra, så våra kanoter är väldigt populära. Vi har en flytande bastu också, säger hon.

– Det finns mycket man kan bygga på med om man vill, det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan göra hur litet eller stort man vill. Vill man inte ha en hel by kan man bara sätta upp en timmerstuga med ett dass att hyra ut. Det skulle också vara väldigt populärt tror jag.

Britterna Ashleigh Powell och Ellie Hilton är hängivna campare, helst utomlands där man kan fricampa, något som inte går hemma.
– Men det blir så svårt att ta med alla campinggrejer när man flyger, så det här är ett bra alternativ eftersom man inte behöver så mycket packning, säger Ellie som uppskattar den svenska naturen.

Givetvis måste intresse och engagemang för satsningen finnas också, då det inte bara är att sätta upp ett eller flera boenden och räkna med att det sköter sig självt.

– Jag tror att en koja i skogen skulle vara möjligt att ha med en placering på en bokningssida på webben, men för att kunna driva ett helt koncept måste man vara genuint intresserad av gäster, service och det där lilla extra, säger Malin som berättar att Kolarbyns popularitet har byggts upp under en längre tid där man arbetat aktivt för att synas både nationellt och internationellt.

– Den som vill skapa ett unikt boende behöver ha mycket tid och pengar för att bygga upp en anläggning och framför allt hitta ett unikt koncept. Men det finns helt klart stora möjligheter om man är beredd att satsa på ekoturism.

Kolarbyn i Skinnskatteberg eller en plats tagen direkt ur Sagan om ringen?

All inclusive

Planerna för Kolarbyn är stora inför nästa säsong. I dag kan gästerna i Kolarbyn köpa till olika paket med till exempel bäver- eller älgsafari och olika typer av vandring. I priset för boende ingår även tillgång till frukost som man själv fixar.

Kanotpaddling är en av aktiviteter som erbjuds i Kolarbyn.

– Men jag skulle vilja ha lite som en resort. Man checkar in och bor i kanske en vecka och så ingår allt: boende, lunch, middag och tillgång till fiskespön och kanoter. Kanske rundvandring med en guide också. All inclusive fast i granskogen! Säger Malin som tror att denna idé skulle gå hem hos de utländska besökarna som upplever Sverige som väldigt exotiskt.

 

Kolarbyn Eco Lodge

Malin Bruce äger och driver anläggningen som ligger mitt i skogen utanför Skinnskatteberg. Personalstyrkan består av Malin samt en säsongsarbetare. Malin driver även företaget Swenture,

Kolarbyn ligger på ett par hektar stort naturvårdsområde som ägs av Sveaskog. Marken arrenderas på treårsavtal.

Kolarbyn har tolv kolarkojor med två britsar försedda med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Alla kolarkojor har vedeldad kamin och man hugger själv sin ved. Olika aktiviteter, exempelvis älg- och bäversafari, arrangeras.

 

Pia Gyllin
Pia Gyllin
Tel: 019-16 64 68
E-post: pia@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste