Nordiska skogsägare besvikna på EU-utskott

På tisdagen sade EU-parlamentets miljöutskott sitt om LULUCF och alternativet som baserades på historiska avverkningsnivåer vann. För Sverige kan det innebära att stopp för ökat uttag i skogen.  

Miljöutskottet röstade fram att beräkningarna bland annat ska utgå från skogsavverkningar mellan åren 2000 och 2012, vilket är senare än vad EU-kommissionen har föreslagit. Om det träder i kraft kommer det dock ha stor inverkan på svenskt skogsbruk och svenska EU-parlamentariker har arbetat hårt för att inte några historiska avverkningsnivåer överhuvudtaget. 

– Vi är besvikna på resultatet som vi tycker går åt fel håll, säger Emma Berglund, generalsekreterare för skogsägarnas europeiska paraplyorganisation CEPF, till TT.

I grunden står striden mellan de som anser att skogen bör bevaras i princip orörd för att kunna samla koldioxid och de som anser att ett modernt skogsbruk i stället kan gynna klimatarbetet. På de sistnämndas sida står framför allt Sverige och Finland, där både politiker och industri arbetat hårt för att få gehör för sina åsikter.

– Vi skulle vilja se att man kan använda den hållbara potentialen i skogen och inte alls låser det till historiska nivåer. Vi tror att det är det bästa sättet för att stimulera investeringar i hållbart skogsbruk och i bioekonomi, säger Emma Berglund till TT.

I höst ska hela EU-parlamentet ta ställning till förslaget om LULUCF.

Skogsaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

#Meskoog

#Metoo-kampanjen blir säkerligen en vattendelare när det gäller umgänget mellan män och kvinnor. Man ska vara tondöv när det gäller att läsa av samhällsdebatten om man fortsätter med skamliga tonfall och grepp mellan könen. Kort sagt: det gäller att hålla tassarna och tonsillerna i styr!
I och för sig verkar det ofta handla om andra saker än sex. Få män är väl så dumma att de tror att en kvinna skälvande av åtrå kommer att kasta sig om halsen på den man som tafsat på henne och verbalt gått över gränsen. (I och för sig finns det damer som också burit sig illa åt.)

Kommentera