Nordiska skogsägare besvikna på EU-utskott

På tisdagen sade EU-parlamentets miljöutskott sitt om LULUCF och alternativet som baserades på historiska avverkningsnivåer vann. För Sverige kan det innebära att stopp för ökat uttag i skogen.  

Miljöutskottet röstade fram att beräkningarna bland annat ska utgå från skogsavverkningar mellan åren 2000 och 2012, vilket är senare än vad EU-kommissionen har föreslagit. Om det träder i kraft kommer det dock ha stor inverkan på svenskt skogsbruk och svenska EU-parlamentariker har arbetat hårt för att inte några historiska avverkningsnivåer överhuvudtaget. 

– Vi är besvikna på resultatet som vi tycker går åt fel håll, säger Emma Berglund, generalsekreterare för skogsägarnas europeiska paraplyorganisation CEPF, till TT.

I grunden står striden mellan de som anser att skogen bör bevaras i princip orörd för att kunna samla koldioxid och de som anser att ett modernt skogsbruk i stället kan gynna klimatarbetet. På de sistnämndas sida står framför allt Sverige och Finland, där både politiker och industri arbetat hårt för att få gehör för sina åsikter.

– Vi skulle vilja se att man kan använda den hållbara potentialen i skogen och inte alls låser det till historiska nivåer. Vi tror att det är det bästa sättet för att stimulera investeringar i hållbart skogsbruk och i bioekonomi, säger Emma Berglund till TT.

I höst ska hela EU-parlamentet ta ställning till förslaget om LULUCF.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste